Минималната заплата у нас купува повече от тази в Румъния

Значително подобрение се наблюдава при минималната заплата у нас, като за сравнение през първия месец на тази година тя е била при ниво от 138 евро.
 
За сравнение във втората страна с най-ниска минимална заплата – Румъния, размерът й е доста близък-157 евро. При северната ни съседка се наблюдава понижение на минималната работна заплата към днешна дата, на фона на 162 евро през първия месец на годината.
Страната ни попада в група от 11 страни, включително кандидат-членките Хърватия и Турция, с минимална работна заплата между 100 и 500 евро.
В група от шест страни минималната заплата е между 500 и 1000 евро, колкото е и в САЩ, а други шест страни попълват групата с минимална заплата над 1 200 евро, сочи статистиката на Евростат.
Общо 20 страни от ЕС са имали въведена минимална работна заплата в страната.
Разликата в минималните заплати между различните страни варира в много по-малка степен, когато се вземе под внимание покупателната сила на парите.
По този показател страната ни не е на последно място, като минималната заплата в Румъния е най-ниска по покупателна сила при ниво от 276 покупателни парични единици, а най-висока е отново в Люксембург при ниво от 1 478 парични единици. В България нивото е 291 парични единици.
Наблюдава се правопропорционална връзка между разликите в цените в различните страни и разликата в минималните заплати, като те са по-ниски в страните с по-ниски минимални заплати.
Най-голямо понижение е отбелязала минималната работна заплата в Гърция, която се понижи до 684 евро в сравнение с 877 евро в началото на годината, заради наложените в страната бюджетни икономии.
През миналата година минималната работна заплата е варирала между 30 и 50% от средното брутно месечно възнаграждение на страните, участвали в изследването на еврозоната.
У нас съотношението е 33.7%, или средна брутна работна заплата от 439.16 евро, според данните на Евростат. За сравнение във втората страна с най-ниска брутна работна заплата – Румъния, тя е при ниво от 486 евро.
По-ниско е било съотношението на минималната работна заплата от брутната в Чехия при ниво от 32.5%, Румъния 32.3% и САЩ 31.4%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *