Минималните осигурителни доходи ще скочат рекордно

Поредно вдигане на цената на труда очаква бизнесът през 2016 г. Вече е сигурно, че за над половината от секторите минималните суми, върху които се осигуряват служителите, ще нараснат средно с 8%, вероятно с толкова ще скочат и при останалите браншове. Догодина ще се вдигне и осигурителната вноска с един пункт, продължава и рязкото увеличение на минималната работна заплата. Всички тези административни движения нагоре могат да спрат съживяването на пазара на труда и да преместят работодатели в сивия сектор.

Рекордно много

Средното повишение на минималните осигурителни доходи за 47-те икономически дейности, в които работодатели и синдикати са постигнали споразумения, е 8%. Това е най-високият ръст на минималните прагове от 2009 г. насам, когато имаше рекордно високо увеличение от 26.6%. За останалите 38 сектора, където споразумения не бяха постигнати, тепърва ще се обсъжда възможността административно да се разпростре този среден процент, обявиха от социалното министерство. Част от причината за високия скок е, че сметките за увеличението на осигурителните прагове при нискоквалифицираните работници са направени на база предвижданото ново увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2016 г. до 420 лв. спрямо 360 лв. в началото на 2015 г. Това ще бъде трето увеличение на минималната заплата в рамките на 12 месеца, след като през юли тя беше вдигната до 380 лв.

Рисковете

Високото увеличение на минималните осигурителни доходи (МОД) и минималната работна заплата (МРЗ) може да постави под риск започналото миналата година възстановяване на пазара на труда. В края на 2014 г. имаше значително увеличение на новите работни места (около 58 хил.). От 1 януари 2015 г. обаче минималните прагове бяха вдигнати средно с 4%, а МРЗ – с 6%. През първите две тримесечия на 2015 г. се регистрира забавяне при възстановяването на пазара на труда, като новооткритите работни места започнаха да се свиват. Все още дори не е отчетен ефектът от повторното вдигане на МРЗ от 1 юли с още 20 лева, а вече предстои ново повишаване на цената на труда. Това вдигане засяга най-нискоквалифицираните служители и младите хора.

И докато рисковете са ограничени за няколко по-добре икономически развити градове в страната, където малка част от хората работят на минимални осигурителни доходи, голяма част от работниците например в Северозападна България, които се трудят на минимално заплащане, могат да останат безработни или да минат към сивата икономика и да започнат да получават възнагражденията си на ръка. Васил Велев, председател на АИКБ, предупреди, че заради повишаването на цените на тока социалните придобивки на работниците вече се съкращават, а може да се очакват и съкращения на персонал и увеличение на цените на дребно на някои стоки.

По-високите минимални осигурителни доходи ще увеличат тежестта върху бизнеса допълнително, особено върху по-малките предприятия, което действително може да доведе до загуба на работни места, ръст на безработните сред най-уязвимите групи в обществото, а това означава и повече държавни разходи за обезщетения и социално подпомагане. Ръстът е и доста висок предвид факта, че страната все още не може да се отърси от дефлационните процеси през последните две години, а производителността на труда остава най-ниска в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *