Министерството на вътрешните работи е започнало специализирана операция „Лапачите“, която е насочена срещу източването на ДДС

Министерството на вътрешните работи е започнало специализирана операция „Лапачите“, която е насочена срещу източването на ДДС. Действията се извършват на територията на София и Петрич.
„Това е операция за лица и хора, които източват ДДС, така наречената операция „Лапачи”. В момента са задържани пет лица в Петрич и едно в София“, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.
Той уточни, че задържаният в столицата мъж е мозъкът на схемата за източване на ДДС. В Петрич пък са арестувани Пламен Пачката, Милчо Чучулигата, Гаргата и Лапача.
По думите му в Петрич са проверени два офиса и три адреса, от които са иззети голямо количество документи, фактури, печати, компютри.
„В София имаме един офис и един жилищен адрес, който е проверен. В момента операцията продължава“, каза той.
Цветанов уточни, че операцията се провежда съвместно от СДВР и „Криминална полиция“.
„Целите, които си поставя МВР, е да акцентира работата си, освен върху тежката престъпност също така и върху финансовите престъпления.
Това е една от най-важните антикризисни мерки за ограничаване на изтичането на бюджета, за да можем да оптимизираме финансите на държавата“, допълни вицепремиерът.
Над 10 млн. лева са източили от държавата задържаните при акция „Лапачите“ в Петрич и София, съобщи пред Дарик вътрешният министър Цветан Цветанов. Той допълни, че полицията е наблюдавала престъпната група от няколко месеца.
„Можем да обявим, че тези лица се занимават с източване на ДДС. За първите месеци на годината имаме достатъчно данни за документирани източени над 500 000 лева. Колегите започват да правят анализ на информацията за 2009-а и 2008-а, но прогнозата е за над 10 млн. лева, източени от държавата“, каза вътрешният министър.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *