Министерство на финансите изпраща квестори в държавните фирми

Това предвиждат промени в закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, съобщава в. „24 часа“. Коя от компаниите и за колко време ще има надзорник на парите си, ще решава финансовият министър.
Проектът предвижда това да са онези дружества, които съществено влияят върху дефицита в бюджета и финансовата стабилност на страната. В момента държавата е собственик или съсобственик в над 100 дружества, сред които атомната централа, мини, ВиК дружества, НКЖИ, БДЖ и други. Приблизителните оценки за активите им са за над 20 млрд. лв.
Решението ще се взема, ако са налице особени обстоятелства – т.е. има например неудачи в управлението, неразплатени договори и др. Квесторът ще се назначава със заповед от министъра на финансите за определено време. Той ще одобрява поемането на всички задължения и извършването на всички разходи. Квесторите ще имат право на свободен достъп до всички служебни помещения, до ръководството и персонала на компанията по всяко време. Те могат да четат и използват всякаква информация, вкл. класифицирана и електронна. Поправката в закона им дава право да искат от всички длъжностни лица сведения, справки, становища, документи и друга информация.
Квесторите ще се отчитат пред финансовия министър с ежемесечни доклади. В тях трябва да има информация за проверките им, за дадените разрешения и откази, както и за случаи, при които е извършен разход въпреки отказа на квестора. Заплатите им ще поеме бюджетът на финансовото министерство. Мотивите за промените са, че тези промени стават част от Пакта за финансова стабилност и ще предотвратят бюджетни дисбаланси, причинени от лошо управление на държавни компании.
*Квестор (от лат. quaestor, от quaerere — букв. „разследва“) е избираема длъжност по време на Римската република, в чиито задължения влиза контрола над хазната и финансовите дела на държавата, армията и офицерите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *