Министър брани бюджета с нокти и зъби

Министър/ в оставка/ Владислав Горанов положи днес всичките си усилия на икономист и оратор, за да убеди в пленарна зала депутатите колко добър е Бюджет 2017 година. Прогнозите на финансовото министерство били, че вместо планирания по закона за 2016 г. дефицит в размер на 1,8 млрд. лв., годината ще приключи с балансиран бюджет или дори с излишък. Това бе акцентът в изказването на министъра. Нещо повече – според него настоящата година ще бъде първата без дефицит след 2008 г. Данъчните приходи към края на октомври 2016 г. нарастват спрямо същия период от предходната година с над 1,7 млрд. лв., като се наблюдава ръст при почти всички групи данъци. Той обясни, че тези резултати се дължат на подобрението в макроикономическите индикатори и в подобрената събираемост на приходите. Горанов посочи, че след като през 2015 г., с ускорени темпове приходните администрации въвели редица мерки за повишаване на събираемостта на приходите, борбата с контрабандата и данъчните измами, тези мерки били доразвити и обновени през 2016 г.
Министърът отбеляза, че фискалният резерв към края на октомври т.г. е 14,2 млрд. лв. Ако към тази сума се добави и вземането на Фонда за гарантиране на влоговете, сумата на резерва днес достига 15,8 млр. лв. Той смята, че през целия мандат умело, но некоректно се е спекулирало с програмата за поемане на дълг. Няма взети 16 млрд, по програмата, одобрена в края на 2014, новият дълг е малко под 10 млрд. лв и той почти изцяло е на разположение във фискалния резерв, обясни министърът в оставка.
Той призова за приемане на държавния бюджет за 2017 г., защото с него се гарантира запазването на едно от най-ниските нива на облагане в ЕС, а предвидените приходи са реалистични, изпълними и са гаранция за осигуряване финансирането на секторните политики без това да води до натрупването на нови дефицити и увеличаване на дълга. Горанов посочи, че в бюджета са осигурени необходимите средства за гарантиране на основните функции на държавата и са предвидени допълнителни средства за социалните сектори и за поддържане на боеспособни въоръжени сили. Според него, ако бюджетът не бъде приет, няма да се спази графикът за синхронизиране на акцизното законодателство с това на ЕС, няма да се увеличат размерите на минималната работна заплата и на пенсиите. Няма да има достатъчно ресурс за осигуряване на предвидената модернизация и ще се ограничи реализирането на програмата за саниране на жилищни сгради, отбеляза Горанов.
Министърът на финансите в оставка апелира тези, които ще изпълняват бюджета, да не се поддават на популизма, да не променят данъците, да повишат ефективността на разходите, да го пазят балансиран.

Вчера един от вече далечните предшественици на министерския стол във финансовото министерство от правителството на Иван Костов – Муравей Радев, даде съвсем накратко своето мнение за старанието на младия си наследник Горанов: „По-добре този бюджет не бива да вижда бял   свят!“

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *