Министър: Възстановеното ДДС е най – ниското от 2008 година насам

Когато се смята, че трябва в кратък период да се направи определена политика, различна от написаното в бюджета, трябва да се реши, кои разходи трябва да бъдат намалени, каза в предаването „Неделя 150“ министърът на финансите Калин Христов.
Трябва да намерим разходите, които се използват най – неефективно и да се пренасочат. Търсим максималният ефект от тези разходи, подчерта Христов.
Министърът на финансите смята, че предложените от синдикатите и работодателите мерки трябва да бъдат добре обмислени. Все още не е окончателно ясно откъде ще бъдат взети парите за подпомагане на най – уязвимите групи. Христов обаче не е съгласен за тази цел да бъдат съкращавани инвестиционни разходи.
Инвестициите създават и дългосрочен потенциал за растеж на икономиката. По принцип механичното рязане на инвестиции не е задължително да има положителен ефект за икономиката. Когато предлагаме нещо, трябва да премислим целия ефект от него. Може да се търси оптимизация от разходите за инвестиции и разходите за издръжка, които не във всички случаи са най – ефективните, те могат да бъдат пренасочени като ресурс за подпомагане. Въпросът е следващата седмица да се вземе решение за точния размер на сумата. Тя ще бъде определена така, че съкращенията в разходите за издръжка да не водят до дестабилизация в съответните министерства, каза Калин Христов.
Финансовият министър заяви, че възстановеното ДДС е най – ниското в момента от 2008 насам. За дефицита подчерта, че той не трябва да ни притеснява.
По принцип в първите месеци на годината той е по – висок поради характера на данъчните приходи. Ние можем да изпълним дефицита, който е заложен в бюджета от 1,3 процента. Има и еднократни фактори, които влияят на дефицита в първото тримесечие, това са промените в някои данъчни закони, направени миналата година, които изместват по–напред във времето някои данъчни приходи, обясни Христов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *