Министър: Никой да не чака пари от платените винетки

По-високите цени на винетките няма да отпаднат и пари няма да се връщат, обяви регионалният министър Лиляна Павлова. Причината е, че се оспорват процедурите, по които са приети тарифите за пътни стикери, а не тарифите сами по себе си.

„Дори да се приеме такова решение на следваща инстанция, тъй като това е решение на първа инстанция и не е окончателно, то няма ретроактивно действие. Това не действа за назад, то действа занапред“, заяви Павлова пред Нова телевизия.

В петък Върховният административен съд (ВАС) отмени увеличението  на винетните такси. Жалбата беше заведена от Сдружение „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“ в началото на тази година. В същото време от регионалното министерство съобщиха, че ще обжалват решението на Тричленния състав на ВАС в предвидения от закона срок.

„Цената и стойността на винетките ще са тези, които са. Съдът може да инструктира да се приеме наново цената, спазвайки се някаква друга процедура. Ние изобщо не сме в хипотеза да отпаднат новите цени на винетката. Тричленката дори няма единомислие”, отсече Павлова.

Основните мотиви на ВАС са, че постановлението на Министерски съвет е прието при пълна липса на обществено обсъждане, включително не е съгласувано с останалите министри.

Според върховните магистрати докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа.

„Това постановление бе прието от Министерски съвет. Съгласувателната процедура е спазена. Всеки акт е качен на сайта на Министерски съвет за обсъждане, което значи, че доводите на съда не са обосновани. И все пак, жалбата е по процедурата на приемане, а не по цената на винетките”, каза още министърът.

„Ако говорим за това колко пари ни трябват за пътища, то те са 600 000 млн. левагодишно. Ако искаме да ги съберем, ще ни е много трудно. Сега – с цена 100 лева, ние събираме 300 000 млн. лева. Заради социалния ефект вдигнахме винетките само с толкова. Имаше предложение да станат и 150 лева, но го отхвърлихме“ заяви Павлова и добави, че който иска да пътува, трябва да плаща за пътищата и услугата, която ползва.

Павлова обясни, че ТОЛ такса автомобили няма да плащат. Тя ще е само за камионите и тежкотоварните автомобили. Колите ще останат на електронни винетки, а камери ще засичат дали водачите се движат правомерно по магистралата.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *