Министър прогнозира водни бунтове догодина

Догодина ще има водна криза в земеделието, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров от трибуната на Народното събрание и поиска съдействие от депутатите за решаване на проблема.„Ще имате трети път избори – един път редовни/парламентарни/, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45 процента към днешна дата“, предупреди той. „Аз телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали. Тази година дадохме вода на всички, догодина имаме 45 процента, ако ги направим на 70-75, ще спасим цял един отрасъл“, каза министър Димитров.
Приключиха строително-монтажните работи по включването на Владайския канал към язовир "Студена" | Днес.dir.bgДошъл съм да ви помоля за следното – излъчете двама души от партия и елате в МОСВ. Обещавам, ще ви покажа всичко, ще ви запозная с цялата картина, ще ви покажа черните карти, снимки, всичко. Елате да обмислим дали си заслужава да помогнем на земеделците и следващата година да оцелеят, призова екоминистърът депутатите.
Емил Димитров даде пример с Пловдивска област, където преди десет години са изрязани всички помпени станции и тръбопроводи. „Напоителни системи“ са унищожени, това, което не е изрязано, не работи и загубите са колосални, добави той.
„Ние сме в изключителна криза, поради престъпно бездействие по ремонтиране на земеделските язовири и престъпни деяния по унищожаването на националната напоителна система“, коментира Емил Димитров.
Той посочи, че страната ни има уникална водна система – къде по-запазена, къде не. „Тази система, независимо от безумията върху нея с лек ремонт, една помпена станция, може да спаси земеделците, но трябва да заработи веднага“, каза министърът. И теоретично вместо да пилеем водата в реката, да я съберем и догодина земеделците да получат вода, приблизително в размер, равен на тазгодишния, добави той.
Министърът на околната среда и водите направи лично изказване пред парламента и посочи, че не ангажира никоя политическа сила. Ще говорим за водите с истинските им имена, посочи той. Димитров отбеляза, че обстоятелствата са от форсмажорен характер и идва с добри намерения.

Оценката на министър от кабинета на Борисов е за хаос и безхаберие в управлението, обявиха от БСП. ДПС поиска премиерът или да обори Емил Димитров и да го отстрани от поста, или да подаде оставката на цялото правителство.
Оценката на министър от кабинета на Борисов е за хаос и безхаберие в управлението, интерпретира изказването на министъра на околната среда Емил Димитров пред депутатите лидерът на БСП Корнелия Нинова. От трибуната на парламента министърът изложи проблемите във водния сектор, предупреди за възможно предстоящо безводие в някои градове и в земеделието, описа политически натиск и предупреди за евентуални водни бунтове догодина, изтъкна тя.
Имаме възможност днес да защитим обществения интерес, дошъл съм да ви помоля – излъчете по двама души, елате, ще ви покажа черните карти, да обмислим дали си заслужава земеделците следващата година да оцелеят, обърна се с апел към всички политически сили Емил Димитров.
След изказването му Нинова обобщи, че това е била най-вярната, безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов, но този път не от опозицията, а от негов министър, отвътре от кабинета. И чухте ли ключовите думи – хаос, безхаберие, частни интереси, кражби от настоящето и от бъдещето на децата ни във ВиК-сектора, коментира тя.
По думите й, през годините на проблемите в сектора управляващите са давали един и същи отговор – „свиквайте, така ще бъде, има климатични промени в света“. Управлението на Борисов е безхаберно, в някои части с престъпни и безнаказани деяние, посочи лидерът на социалистите.Най-тежката водна криза в историята" на Индия остави милиони хора жадни -  Свят - Дневник
Нинова добави обаче, че министърът е пропуснал да посочи кой е нарязал напоителни системи на скрап и ги е продал и кой е създал ВиК холдинг наскоро с един милиард лева капитал. Правителството на Борисов, отговори си сама Нинова. Тя допълни, че Димитров не е казал за тези 10-11 години управление колко пъти се е вдигнала цената на водата с обещание за инвестиции в инфраструктура, от която няма и километър изграден.
Кой измисли новия закон миналата седмица – всеки без разрешение да боде в земята и да източва подземните води, продължи депутатът. Стои огромният въпрос за заплахите, които министърът очерта – от суша, наводнения, водна криза в земеделието, водни бунтове, обобщи Корнелия Нинова. Очаквах след тази убийствена картина на управлението да подадете оставка, смятаме, че изходът е оставка на цялото правителство, завърши Нинова.
И ДПС поиска оставката на правителството. ДПС счита, че следва да поканите премиера и той, от своя страна, или да опровергае  казаното от министъра и да предложи освобождаването му, или да потвърди казаното и да подаде оставка на целия МС, за да се сложи край на десетгодишното политическо безвремие, заяви председателят на движението Мустафа Карадайъ. От министър Емил Димитров разбрахме, че няма кой да организира работата на МС, министерствата не координират работата помежду си, коментира още той.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *