Министър: Финансовите инструменти са като меката дрога

Министърът в оставка Владислав Горанов  определи финансовите инструменти като меката дрога, която не причинява тази лоша зависимост, която грантовете създават за бизнеса. Така  министър  Горанов шеговито описа днес значението, което ще имат финансовите инструменти в бъдеще за ЕС и конкретно за България по време на конференцията „Планът „Юнкер“ – възможности и резултати“, организирана от КРИБ.  По думите  на Горанов все повече ще се говори за финансови инструменти и все по-малко – за грантове, особено когато става въпрос за частния бизнес. Той допълни, че финансовите инструменти все още са някакъв елемент на абстракция за бизнеса, особено в частта за Фонда на фондовете. Трябва да го изпъкнем от абстракцията, защото в него има над един милиард български лева, които трябва да се завъртят под различни инструменти, за да достигнат до бизнеса, каза  Горанов.
Той информира за различните стълбове на инвестиционния план за Европа. В първия стълб към момента четири са финансовите посредници в България, които имат сключен договор по линия на прозореца на Европейския инвестиционен фонд за финансиране на малки и средни предприятия и дружества със средна пазарна капитализация за кредити към малки и средни предприятия с по-благоприятни условия.
По отношение на втория стълб на инвестиционния план има засилен интерес на български предприятия към европейския портал за инвестиционни проекти, който стартира официално в средата на миналата година, информира Горанов. Той посочи, че към момента на страницата на портала са качени седем  български проекта в областта на енергетиката, транспортната, газовата инфраструктура, туризма и други.
Според последните статистически данни България е в челните редици по подадени проекти за участие и брой заявки за консултационна помощ.
Горанов припомни, че през декември е подписан меморандум за разбирателство между България и Европейската инвестиционна банка за създаване на звено за консултация по плана за инвестиции за Европа, което ще осигури по-добър достъп на българските предприятия до услуги за консултация. Звеното ще започне работа в края на март.
Третият стълб на инвестиционния план е изцяло задача на правителствата на държавите членки, а ние сме от първите, които предприеха самостоятелни действия на национално ниво за премахване на регулаторните пречки пред инвестициите, каза Горанов.
По отношение на Фонда на фондовете министърът в оставка коментира, че това е едно изключително предизвикателно начинание, което е срещнало доста скептицизъм от страна на ЕК, която се е съмнявала в капацитета на страните да управляват самостоятелно тези финансови инструменти.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *