Министър: Чуждите институции трябва да изберат: да търгуват със САЩ или Северна Корея

Министър Стивън Мнучин, който е начело на финансовото ведомство, направи разяснения относно новите санкции на САЩ срещу Северна Корея, предадоха световните агенции.Той каза, че банки, които правят бизнес в Северна Корея, няма да имат право да действат в САЩ според новите санкции, предаде Ройтерс.
Нито една банка в която и да е страна не трябва да бъде използвана, за да улеснява разрушителното поведение на Ким Чен-ун, каза Мнучин.
Чуждите финансови институции сега са предупредени, че трябва да изберат дали да търгуват със САЩ или със Северна Корея, но не и с двете страни, допълни той, предаде Франс прес.
САЩ въвеждат 180-дневна забрана за влизане в страната на самолети и кораби, пребивавали в Северна Корея, се казва пък в разпространено днес изявление на Белия дом, внасящо също разяснения на указа със санкции на американския президент Доналд Тръмп, предаде ТАСС.
Указът освен това предоставя пълномощия на министъра на финансите на САЩ след консултации с държавния секретар да въвежда санкции спрямо лица, свързани със сферите на строителството, енергетиката, предоставянето на финансови услуги, риболова, информационните технологии, производството, медицината, текстила, минната промишленост и транспортния отрасъл на Северна Корея, свързани със собствеността, контрола и използването на  което и да е пристанище и летище или на контролно-пропускателните пунктове на сухопътната граница на Северна Корея, а също и свързани с износа и вноса в Северна Корея на всякакви товари, услуги или технологии.
Белият дом смята, че провокационните, дестабилизиращи и репресивни действия и политическият курс на правителството на Северна Корея представляват постоянна заплаха за националната безопасност, външната политика и икономиката на САЩ. В документа се подчертава, че Вашингтон ще се бори с източниците на доходи на Северна Корея, които Пхенян насочва към развитието на своите ядрена и ракетна програми.
В своята позиция за напрежението между Давид и Голиат министър Стивън Мнучин допълни мнението си с думите, че САЩ имат намерение да призоват Русия да оказва по-голям натиск над Северна Корея, предаде ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *