Минчо Спасов: Промените в Закона за електронните съобщения нарушават Конституцията

Жан Жак Русо бе казал, че Конституциите бранят народите от собствената им лудост.

Сами си избрахме милиционери да управляват държавата, и следователно не бива да се учудваме, че има поход на милиционерщината, заявява Минчо Спасов относно предлаганите промени в Закона за електронните съобщения.

Защо предлаганите промени в Закона за електронните съобщения са противоконституционни? Защото атакуват не само либералните ценности и придобивки на гражданското общество, но директно нарушават Конституцията.

Да си спомним за какво става дума.

Директива 24 на Европейския съюз разпореди държавите членки да въведат законодателство, с което да задължат доставчиците на телефонни и интернет услуги да запазват трафичната информация на клиентите си, с оглед използването й в бъдещи разследвания на сериозни престъпления. И нищо повече! Директивата изрично посочва, че не създава правила за достъп до тази запазена информация, а достъпът до нея става по реда на националните конституции и наказателно-процесуални норми.

България е една от малкото държави, която вече изпълни ангажимента си и приложи директивата. И в НПК, и в Закона за електронните съобщения задължихме операторите да съхраняват информацията.

Манипулативно до наглост, позовавайки се на Директива 24 на Европейския съюз, службите искат да „прекроят“ правилата за достъп до събраната при операторите лична информация на гражданите, за да „профилактирали“ и по – ефективно да се борели с престъпността, ползвайки новите технологии.

Проблемът има 3 страни: юридическа; морално-ценностна; корупционно-политическа.

За всеки грамотен юрист е ясно, че: Директивата отдавна вече е приложена в България.

Разпечатките от трафичните данни дават информация за местонахождението на ползващия услугата гражданин, а това е par excellence проследяване смисъла на Конституцията, НПК и Закона за СРС. Пак в тези нормативни актове е изрично посочено, че това може да ства само при подозрение за тежко престъпление.

Въпросът кой и при какви условия ще дава достъп до данните е решен вече категорично от НПК. Операторите могат да предоставят информацията само за разследване на тежки престъпления. Една проста и малко комична схема визуализира така сложно изглеждащия въпрос за „директната интерфейсна връзка“:

Според НПК и резервоара с информация и канелката за достъп до нея е при операторите, и за всяко вадене на информация трябва Темида да даде индивидуален ключ за катинара, заключващ по силата на Конституцията кранчето.

Цветанов иска директен тръбопровод да го свързва с резервоара с информация, а кранчето да е скрито в къщичката МВР. Там ще се скриват и евентуално издаваните ключета за катинарчето. А как операторите ще изпълнят задължението си по НПК да дават информацията само при тежко престъпление? Те дори няма да разберат и няма да бъдат питани. А как се влиза в къщичката МВР, за да контролираш?

През 2008 г. Румен Петков ме обвини едва ли не в държавна измяна, след като съобщих 100-те милиона изхарчени за слухтене – информация, която би следвало да е публична във всяка нормална държава. Миков пък засекрети дори бройката на разпечатките и обектите по време на управлението си.

„Който в името на сигурността е готов да жертва свободата, губи и двете“. Тези думи на Б. Франклин са непреходни и прилагането им е лакмус за ценностната система на политиците. Уважението към личността на всеки необлечен с власт гражданин изисква защитата му от тези, които държат властта.

Лицемерно, ако не шизофренично, е да твърдиш, че искаш да потъпчеш гражданските права, за да ги опазиш по-добре. Инквизицията ползваше същия лозунг – „Целта оправдава средствата“.

В предишния парламент НДСВ защити либералните ценности и удържа напъна на БСП и ДПС да дадат свободен достъп на службите до интернет и телефонния трафик. За добро или лошо либералната НДСВ вече не е в парламента и ролята на коректив в сега управляващата коалиция се пада на най-сходната по идеи и ценности до НДСВ Синя коалиция. Ред е на СДС да докажат, че могат да жертват коалиционния си комфорт и да победят в битката с милиционерщината.

На 07.11.2009 г. Цвятко Цветков опубличи секретен доклад до Станишев за корупцията в МВР. Кой знае защо той нямаше обществен отзвук.

Медиите не подеха анализ на съдържанието му, вероятно защото то съдържаше нелицеприятни факти не само за Румен Петков, но и за Бойко Борисов.

„По инициатива на Румен Петков в ГДОП е формирано нерегламентирано в Закона за МВР звено за проследяване и издирване, като за целта са прехвърлени оперативни работници от ДОИ-МВР. Има налични факти, че изтеглените служители са ползвани за нерегламентирано събиране на информация от Бойко Борисов в качеството му на главен секретар на МВР, а в последствие поети и натоварвани с аналогични задачи от Румен Петков“

С образуването на наказателно производство срещу Станишев службите имат отлична възможност да докажат на обществото дали чрез правомощията си в сферата на интернет ще служат на обществото, или на политическата конюнктура. Един месец премиерът ни обясняваше как заради това, че Станишев не ходил войник, не опазил секретните доклади и ги дал на лицата, срещу които те били написани – т.е. на Петко Сертов – бившия шеф на ДАНС.

Ако е така – Станишев да си носи отговорността. Но защо Борисов и службите не използват новите технологии и не разкрият и арестуват „(НЕ)достойния гражданин“, изнесъл въпросните доклади в интернет и дори в чужбина? Нима това не е много по-сериозна заплаха за националната ни сигурност, интегритета и авторитета на „елитните ни и некорумпирани служби“? Имат всичкия правен и технически инструментариум, за да заловят извършителя. Но не искат или не могат. Изнасянето на документите им в интернет и в чужди издания напомня на охранител, на който са му откраднали колана по време на смяна, паднали са панталоните и са му лъсали задните части. А дали са му го откраднали, или го е продал на битака?

С искането за още по-широки права над електронните съобщения службите искат от нас – данъкоплатците, много малко (и то само в наш интерес?!) – да продължаваме да даваме по 50 млн. годишно за слухтене и да разтворим завесите на спалните си и щорите на офисите си, та белким там се намери липсващия колан на службите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *