Миньори и химици протестират, искат европейско бъдеще

Акцията беше за запазване на работните места в рудодобива и срещу необоснованите нападки, изказвания и натиск върху българската минерално-суровинна индустрия.
Около 1500 души участваха в протеста на миньорите и се събраха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Те потеглиха от площад „Александър Невски” и преминаха по столичната ул. „Раковска” със скандирания „Искаме работа” и „Не на екорекета”. Протестиращите носеха плакати, на някои от които пише „Спасете работните ни места”, „Политическите клубове – вън от истинската екология”, „Не обричайте на глад нашите семейства”, „Искаме европейско, а не – африканско бъдеще” и други.
„Развихря се психоза, в която има неверни неща. Нееднократно беше доказвано и от нас синдикатите, металурзите и МГИ с разчети за какво става дума точно срещу обвиненията за замърсяване на река Тополнца, за арсен и замърсяване на въздуха. Това, което беше повтаряно няколко месеца, няма как да не доведе до гнева на хората, защото няма нищо общо с истината”. Коментарът беше направен от председателя на КНСБ Пламен Димитров.
Според Константин Тренчев от КТ „Подкрепа” всички екологични изисквания се спазват. „Всеки гледа да остойности някаква дейност, което е грозно, защото тези предприятия отговарят на нормите”, каза още той, цитиран от bTV.
Впоследствие министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев излезе при протестиращите. Той коментира: „За първи път има протест в подкрепа на действията на министерството. Няма да се поддадем на рекет на екоорганизации“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *