Мисия на МВФ препоръча 17 млрд. д. стабилизационен заем за Украйна

Мисия на Международния валутен фонд препоръча да се предостави на Киев стабилизационен кредит в размер на 17 млрд. долара на фона на прогнозата за съкращаването на украинския БВП с 5 на сто тази година. Това съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източници на Bloomberg.

Представителят на МВФ Кони Лотц отказа от коментари по темата. По-рано шефът на фонда Кристин лагард заяви, че съветът на директорите на МВФ ще разгледа въпроса за финансовата помощ за Украйна в края на април – началото на май.

На тристранна среща в Братислава ще се търсят възможности за реверсивни доставки на газ за Украйна

Европейската комисия, Словакия и Украйна ще проведат тристранни преговори на министерско равнище за газа днес в Братислава, съобщи говорителка на европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от БНР.

В преговорите за реверсивни доставки на газ от Словакия за Украйна ще участват самият Йотингер, словашкият министър на икономиката Томаш Малатински и украинският министър на енергетиката Юрий Продан. Предложението на Словакия ще позволи да започнат реверсивни доставки за Украйна още през октомври в обем от над 3 милиарда кубически метра годишно.

На 15-и април на преговори в Братислава между словашки представители и делегация, начело с украинския енергиен министър Юрий Продан не беше постигнат напредък. По информация на словашкото министерство на икономиката, на Украйна са били предложени доставки на газ по газопровода от словашкия град Вояни до украинския Ужгород. Украинската страна настояла реверсивните доставки да стават по транзитния газопровод, по който руският газ преминава през Словакия за Европа.

Представители на словашкия оператор на тръбопроводите „Еустрийм“ изразиха опасения, че при организиране на такива доставки по предлагания от Украйна маршрут, компанията може да наруши споразумението си с „Газпром“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *