Митниците са безсилни пред контрабандата, от утре нови цени на цигарите

Контрабандата на цигари се е качила с 10-15% през м. г., а тази вероятно ще стигне 60% заради шоковото вдигане на акциза. Междувременно митничар №1 Ваньо Танов призна, че битката точно с нелегалния цигарен внос върви най-трудно.

Обемът на цигарите, върху които е платен данък, през м. г. е паднал с 15%. През 2008 г. са обложени 21.9 млрд. къса папироси, от които обаче 1.8 млрд. впоследствие бяха унищожени и съответно внесеният налог върху тях подлежи на възстановяване. В същото време през 2009 г. бе платен акциз върху едва 17.4 млрд. къса цигари, което е спад с близо 3 млрд. къса. Това означава, че или потреблението на цигари е паднало, което е малко вероятно, или се е увеличил делът на контрабандата.

От 1 януари налогът бе качен шоково – с нови 38%, което неминуемо ще доведе до нов спад в обемите.

„Има изследвания, според които при увеличаване на акциза с 10% физическите обеми падат с 4%“, обясни вчера пред БНТ Ваньо Танов. Това значи, че т. г. може да се очаква нов спад на легалните цигари. Макар да няма точна статистика, е ясно, че голяма част от намалението означава ръст на сивия сектор, а не спад в тютюнопушенето.

Ако са верни оценките на Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия, че цигарената контрабанда у нас е към 50%, това значи, че т. г. тя може да се качи до рекордните 60%. Само от това хазната ще загуби от невнесен акциз и ДДС към 600-800 млн. лв.

„Нормално е да се увеличи делът на нелегалните цигари заради вдигането на акциза. При горивата и алкохола е наложен вече строг контрол и нещата са решени, но остава да водим битката по отношение на цигарите“, заяви Танов. Според него обаче приходите са паднали и заради намаляване на тютюнопушенето, каквато е била и идеята при шоковото вдигане на акциза от 1 януари.

„По отношение на горивата сме наложили 100-процентов контрол – можем да кажем какво гориво е внесено, какво е произведено и върху кое се дължи акциз“, каза още Танов. По думите му остава само бензиностанциите да се вържат с НАП, за да може абсолютно всичко да се следи. Вчера и бившият вътрешен министър Румен Петков заяви, че такава голяма контрабанда на цигари не е имало от времето на югоембаргото насам. Той обясни в Никопол вчера, че с очите си видял как се вихри търговията с цигари без бандерол и направил извода, че вероятно държавата стои зад нея.

в-к Сега

ОТ УТРЕ И НОВИ ЦЕНИ НА ЦИГАРИТЕ
От утре цигарите ще са с нови цени, в които е включено и покачването на акциза от 1 януари. След като още на 1 март т.г. „Булгартабак“ регистрира цена от 4.70 лв. за най-търсените си цигари Victory, вчера холдингът вписа в регистъра нова цена и за „Престиж“. Тя е с 90 ст. по-висока – 4.40 лв. за кутия.

Преди 5 дни фабриката в Пловдив „Кингс табако“ пък регистрира новите цени на различни The King от 89 мм. Цената скача от 2.80 на 4.20 лв. за кутия. Дамските цигари на „Кингс табако“ – Merilyn slims, от утре ще се предлагат за 4.30 лв. кутията. Eva slims на „Булгартабак“ пък ще струват 4.50 лв. при сегашна цена 3.50 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *