Митничари от пристанище Варна са в ареста за 72 часа

Митничари от морската ни граница –  пристанище Варна, са задържани за три денонощия по прокурорско нареждане. Това съобщи на специална пресконференция ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. Те са арестувани като част от организирана престъпна група /ОПГ/за вземане на подкупи. У тях са намерени 711 000 лева. Парите са били открити както в самите митничари, така и при обиск на жилищата им и при проверка на служебните помещения, които заподозрените са използвали през вруму на своята работна смяна.
Сред задържаните е началникът на пункта „Варна – Запад“ и четирима началници на смени. Операцията е проведена след сигнали за получаване на подкупи и за обмитяване на контейнери на тарифи, различни от законовите. Освeн митничарите има арестувани и други лица, но засега няма информация за тяхната самоличност.
Спедиторите са събирали суми за митническите служители, за да обработват документите максимално бързо, посочи Гешев. Той уточни, че забавянето на престоя на контейнерите по принцип е свързано с плащане на такси, а и ако процедурата се ускори, стоката ще стигне до получателя по-бързо.
Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов посочи, че поведението на задържаните е било безпардонно, което говори, че са извършвали дейността си от дълго време. Организираната престъпна група е разследвана от специализираната прокуратура 4 месеца преди акцията. Арестите са заради искане и получаване на подкупи.
В разследването са използвани специални разузнавателни средства и са записани разговори, които уличават митничарите.

Часове след обиските на митницата на Пристанище „Варна-Запад“ гишетата работеха нормално. Пред журналисти някои спедитори отрекоха митнически служители да са им оказвали натиск. За какви злоупотреби става дума конкретно и какъв ще достигне размерът, с който са ощетили държавата, тепърва предстои да бъде изяснено. Предстоят още претърсвания на адреси в морския град. Ще се изяснява дали има още съпричастни към корупционните действия. Освен митничари се разпитват и хора, които са служили като връзка при получаване на подкупите.  Пристанището е разположено на брега на Белославското езеро и всички стоки и товари минават през митнически проверки. Тук се обслужват товарите на девненските химически заводи, а годишно се обработват над 150 хиляди контейнера.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *