Митничари попаднаха на над 2000 незаконно пренасяни папагала

Това стана само 6 дни след задържането на „12-те екзотични Тукана“. Броени часове преди бъдни вечер, при проверка на микробус със словашка регистрация, митничарите на Капитан Андреево се попаднаха на нова пратка, този път от различни видове папагали.
Чрез некоректно попълнени документи нарушителите се опитвали да изнесат за съседна Турция хиляди вълнисти папагали, „корели“, „неразделки“ и 55 броя от рода Розела (Platycercus). Последните птици попадат в приложение II на международната конвенция CITES, регламентираща търговията със защитени видове.
След получения сигнал, по разпореждане на Министерството на околната среда и водите, екип на Спасителния CITES център на Зелени Балкани отново съдейства на митническите служители на граничния пункт. След цялостната координация с МОСВ и Агенция Митници 55-те броя розели са транспортирани по спешност до Зоологическата градина в София, където са били настанени в специализирано карантинно.
Екзотичните животни попадат в категорията опасни преносители и на екзотични зарази. Търговията със защитени видове е доходоносен бизнес, водещ до изчезване на видове от дивата природа. Този вид търговия се нарежда на трето място след търговията с оръжия и наркотици в световен мащаб. Търговията с диви животни и растения е един от факторите, които застрашават тяхното оцеляването в естествената им среда. Всяка година милиони растения и животни са отнемат от дивата природа за да се задоволи любителското търсене.
Годишно в света обект на незаконна търговия са около 30 хил. маймуни, 2 млн. орхидеи, 2-5 млн. птици, 10 млн. кожи на влечуги и т.н. Много видове са изчезнали или са пред прага на изчезването в резултат на незаконната търговия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *