Митническият спор ще ускори реформите в ЕС

Митническият конфликт и единодушното несъгласие на Европейския съюз със Съединените американски щати по въпроса за митата върху стоманата и алуминия на срещата на Г-7 ще укрепи политическата воля на страните членки за ускоряване на реформата в съюза. Това заяви снощи германският министър на финансите Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.   „Имаше няколко проблема, освен митническият, дискутирани на срещата на Г-7, по които не бе постигнато споразумение. Това наистина е доста необичайно в историята на Г-7,“ каза пред репортери той след срещата на финансовите министри на групата на седемте най-големи развити икономики в канадския планински курорт Уислър.
Освен за тарифите страните от ЕС са изразили безпокойството си пред САЩ от последиците от новите американски санкции срещу Иран за европейските компании, които желаят да търгуват с двете страни.  Шолц каза също така, че трябва да се използва всяка възможност да се реши спорът за митата между ЕС и САЩ, включително на срещата на лидерите на страните от Г-7 следващата седмица в Квебек, на която се очаква да присъства американският президент Доналд Тръмп.
Срещата на върха на финансовите министри от Г-7 приключи  с „разочарование и единодушно безпокойство“ заради решението на САЩ да засилят търговската си офанзива над своите търговски партньори и съюзници, заяви канадският финансов министър Бил Морно.
В края на срещата на финансовите министри на Г-7 Тръмп написа в Туитър: „Съединените щати трябва, най-сетне, да бъдат третирани честно  в търговията. Ако ние облагаме страна, която ни продава стоките си, с НУЛА мита, а те налагат 25, 50 или дори 100 процента върху нашите,  това е НЕЧЕСТНО и не може да бъде толерирано повече. Това не е Свободна или Честна търговия, това е Глупава търговия“.
През март тази година САЩ въведоха мита върху вносната стомана и алуминий – съответно 25 процента и 10 процента, но страните от ЕС, Канада и Мексико получиха отсрочка до 1 юни. В четвъртък обаче министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос заяви, че САЩ въвеждат от 1 юни мита за стоманата и  алуминия, внасяни от ЕС, Канада и Мексико, с което митническият спор се разшири географски и нови държави се присъединиха към тихата, поне на този етап, търговска война между политически и военни партньори.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *