Митрева: ГЕРБ ми спусна списъци с неподготвени хора

Препълнената зала в института посрещна Христина Митрева със ставане на крака и продължителни ръкопляскания, предаде „Фокус“. Малко преди това парламентът гласува тя да бъде освободена от поста.
Вчера пък Митрева, след среща с ПГ на ГЕРБ, подаде оставка заради „създаденото напрежение около грешно заложения план за събираемостта на осигурителните вноски“.
На пресконференцията днес Митрева обясни, че институтът вече два месеца е изолиран и работата му е възпрепятствана от министъра на труда и социалната политика и от финансовия министър.“Можеше ли да не подам оставка? Един човек влиза и си отива, аз ще си отида по-важно е институцията и вие да останете“, обърна се тя към колегите си и обясни, че няма да поеме вина, защото не е основателна.
Експерти на НОИ не участваха в изработването на закона за надомната работа, а министър Тотю Младенов подведе парламента за руските пенсии*, като не прочете обоснованият отговор на НОИ, каза Митрева като пример за изолацията на институцията последните месеци.
Имаше списъци с имена от ГЕРБ за назначаване на хора без необходимата подготовка, разкри Митрева, цитирана от „Фокус“ и БТА.ГЕРБ са искали не четири, а седемнайсет човека да са директори на териториални поделения на НОИ. Имаше голям натиск, особено в първите ми няколко месеца като управител на НОИ, да се назначават хора без необходимата подготовка, каза Митрева.
По думите й всички конкурси, докато тя е била управител, са направени обективно, с ясни открити процедури и изисквания към кандидатите. Четиримата нови директори на ГЕРБ също влязоха подготвени и се представиха добре, посочи Митрева.
Тя защити екипа от актюери на НОИ като възможно най-добрият. Тя прогнозира, че прекалено оптимистичната макрорамка ще се отрази и върху данъците, дискусията няма да е само за осигурителните вноски.
По думите й на среща министър Симеон Дянков се е опитал да я убеди, че основната вина за надценените приходи за осигуровки е нейна, докато тя е отбелязала, че това е проблем на макрорамката. Митрева е предложила на вицепремиера Дянков да седнат и да смятат, като тя е изразила готовност да се изправи срещу целия екип на финансовото министерство.
От вчера е установено едно особно правило в държавата, че да изказваш благодарност, означава да искаш оставката някому, аз моля да приемете това, което ще кажа по традиционния, моралния, човешкия начин, каза шефът на Надзорния съвет на НОИ Ася Гонева. Митрева заяви, че няма да играе обидена и че когато я викат като експерт, ще помага, защото това е нейният живот.
*Миналия месец Тотю Младенов каза, че ще поиска НОИ да изпълнява ангажиментите си към хората, работили в Русия, които подават документи за пенсия, писа в. „24 часа“. Според експерти на социалното министерство по силата на договора с Русия от миналата година НОИ трябва да приема всички молби за пенсии на работили навремето там и да ги препраща към руския пенсионен фонд. От НОИ обаче обясниха, че от фонда връщали молбите на хората, изпратени от български работодател, какъвто бил случаят с наетите в Коми. В този случай България трябвало да отпусне пенсията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *