Михаил Крутихин: „Газпром“ не е търговска компания, а политическа организация

За работата на територията на Русия парите вече са осигурени и строителството на практика започна. Това коментира в интервю за предаването „Събота 150“ руският енергиен експерт Михаил Крутихин – главен анализатор в консултантската компания RusEnergy.
Ако погледнем каква е аритметиката, ще видим, че „Южен поток“ не е икономически проект. Към момента руските газопроводи към Европа са с обща мощност 250 млрд. куб. метра годишно. Миналата година по тези тръби към Европа преминаха само 117 млрд. куб. метра, по-миналата 107 млрд. куб. метра. Това показва, че повече от половината мощности са били незапълнени и ненужни. В Европа намалява потреблението на руски газ, не се увеличава и общото потребление на природен газ. Въпреки това руското правителство взе решение да реагира на тази благоприятна пазарна ситуация със строежа на нови тръбопроводи. Това не може да се обясни с икономически параметри. Тук има други две причини. Първата е политическа, тъй като огромни пари се харчат за проект, чиято цел е да накаже Украйна и да я лиши напълно от транзита на газ. Втората е печалбата, която по време на строителството ще получават изпълнителите от приятелския кръг около руското ръководство и президента Путин. Тези фирми ще си получат парите, независимо дали в тръбите ще има или няма да има газ. Това показва, че „Газпром“ не е търговска компания, а политическа организация.
Експертът подчерта, че ако „Газпром“ със свои средства построи тръбопроводна система в Югоизточна Европа в съответствие с изискванията на третия енергиен пакет и общите правила на ЕС, ще може да се използва и за транспортирането на газ от трети страни.
„Газпром“ сега се договоря за строежа на отделните национални сегменти от този голям проект. Когато тези сегменти ще трябва да се съединяват един с друг през границите, то по правилата на ЕК ще трябва да се осигури и реверсивна възможност в тези точки, т.е. газът може да тръгне и в противоположна посока и ако възникнат проблеми с подаването на газ от Русия, то системата трябва да е готова горивото да тръгне в обратна посока. Това е добре за Европа, а за „Газпром” е чиста загуба. /…/ Ако „Газпром“ иска да работи на този пазар, ще бъде принуден да търси компромис с ЕК и да допуска и други компании до тръбата.
Запитан за евентуалните последици за „Газпром“ от антимонополното разследване на неговата дейност в Европа, Крутихин отговори: „Газпром“ първо ще бъде принуден да плати някакви глоби. Второ – ще трябва да отстъпи операторските функции на част от своите газопроводи в Европа на независими компании.
Крутихин смята, че цената на „Южен поток“ от 16 млрд. евро няма да е последната. Според оценките на експертите на руска територия стойността на дейностите по проекта могат да надхвърлят 20 млрд. долара, подчерта той и добави: Към това трябва да прибавим и факта, че всички проекти на „Газпром“ имат завишена стойност. Ако погледнем колко струва средно 1 км. от газопроводите на „Газпром“, излиза, че той е 2,5 до 3 пъти по-скъп отколкото на територията на Европа. Това е традиция на „Газпром“ – да подпомага приятелските компании-изпълнители.
Според него това няма да се отрази на цената на руския газ, който се изнася към Европа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *