Михаил Миков: Бюджет 2010 не отговаря на обществените очаквания към МВР

Михаил Миков

Михаил Миков, депутат от БСП и член на вътрешната парламентарна комисияразкритикував предаването „Преди всички“бюджет 2010 в частта му за МВР и изрази мнение, че той не кореспондира с обществените очаквания към МВР.Миков нарече бюджета „оскъден“.“Не може министерството на финансите да си увеличава с около 20% фонд „работна заплата“, а в МВР увеличението на цялостния бюджет да е 2%, при положение че там са отишли допълнителен брой служители. „Можеше поне събраните от глоби по пътищата пари да не отиват в централния бюджет, а за технически средства като директнто инвестиране в МВР“, предложи Миков.
Веднъж имаме забавяне, но имаме и неразбиране и нежелание на национално равнище да се осигури съфинансиране, казаМихаил Миков в отговор на въпроса „готови ли сме за Шенген“. Не може да се изпълни сериозния Шенгенски план само със средствата, предвидени в евроинструмента „Шенген фасилити“ вразмер на 161 млн. евро, подчерта бившият вътрешен министър.По думите му, дори 100%-ното усвояване на тези средства няма да направи страната ни достатъчно сигурна в шенгенските условия.
„Хубаво беше Българияда извади срещу тези средства поне още толкова- за оборудване на границите, на посолствата ни в чужбина, за оборудване на специални центрове за издаване на биометрични визи“, каза Миков. Предложил съм средства и специален фонд към МС в размер на 70 милиона, които да отиват за национално финансиране, напомни депутатът.
Нямам сериозни упреци към действията на МВР по случая „Гунински“, отбеляза Михаил Миков.Според него, хубавото в днешната ситуация е, че тяе „извън политизацията“. По думите му,“при предишните случаи на отвличания това не беше така изатрудняваше работата на МВР“. Миков изтъкна, чедосега опозицията не е коментирала този случай. В негоимаше по-малко изтичане на информация, това Миков отбеляза като друг плюс на ситуацията около връщането на отвлечения Румен Гунински-младши.
„И като министър и сега не се изкушавам да коментирам версии, но смятам, чеима сериозна прилика в почерка на деянието с други отвличания, надявам се че този път служителите на МВР са по-близо“, каза ексминистърът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *