Младеж загина, а две жени са тежко ранени след срутване на балкон в София

Инцидентът е станал в на ъгъла ул. „Неофит Рилски“ и бул. „Витоша“.  Загиналият е 25-годишен мъж, гражданин на Чехия. Двете пострадали – на 19 и 30 години – са в противошокова зала в „Пирогов“, като едната е с опасност за живота.
Операцията на 19-годишното момиче е завършила, съобщиха от „Пирогов“. Тя беше докарана рано сутринта в спешния институт с тежка белодробна контузия, счупени две ребра вляво и шест ребра вдясно, счупен гръден капак, хемоторакс. В момента пострадалата е настанена в реанимация и е на апаратно дишане, по-късно ще бъде консултирана с невролог.
Другата пострадала е на 30 години. Тя е с фрактури на таза, дясната длан и пръстите и с рана на лявото бедро. За нея се грижат дежурните от Първа травматологична клиника в Пирогов.
Дирекция „Контрол по строителството“ в Столичната Община ще провери състоянието на останалата част от сградата на ъгъла на ул. „Неофит Рилски“ и бул. „Витоша“. Това съобщи за „Хоризонт“ арх. Влади Калинов, директор на Дирекцията. Архитект Калинов коментира, че сградата не е била във видимо лошо състояние, отговорността за инцидента ще е на собственика на жилището.
„Каквито усилия да полагаме, ние не можем да влезем във всеки апартамент като общинска администрация и насила да накараме собствениците да свършат това, което е записано в закона, че трябва да си поддържат сградата в добро състояние. Считам, че е разумно да изискаме съкращаване на сроковете за изготвяне на техническите паспорти, които всъщност дават състоянието на сградата в момента. Имаше такъв срок, който по принцип беше удължен в закона, и общо взето хората се успокоиха за това, че има достатъчно време да се изготвят тия паспорти, а реално паспортът представлява едно обследване, извършено от специалисти, за състоянието на сградата и нейните елементи, с предписание за това какво е необходимо да се предприеме, за да може сградата да бъде в състояние, в което ще бъде безопасно за обитаване. Отговорността и задължението за поддържането на сградите в добро състояние е на собствениците на сградите. Това, което ние се опитваме да направим, е насила да ги накараме да свършат това, което е написано в закона“, посочи архитект Калинов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *