Младият собственик на ”Кремиковци” го препродаде

В Търговския регистър от 5 юли т. г. като купувач фигурира регистрираната на Вирджинските острови „Бессиън мениджмънт лимитид“. Тя е представлявана от „Бън секретериъл лимитид“ в Кипър.
Комбинатът бе продаден  на 12-ни април за 316 млн. лв. Решението на Варнаджиев за продажбата на дяловете е от 24-ти юни. Той остава управител на компанията, но няма право да сключва сделки за повече от 500 лв. За тях се иска съгласието на новия собственик.
Ден преди да сключи сделката, Варнаджиев учредява залог в полза на Първа инвестиционна банка. С активите на „Кремиковци“ е обезпечен отпуснатия му кредит за покупка на завода в размер на 59 млн. евро.
От ПИБ обясняват, че смяната на собствеността е част от първоначалната структура на сделката. Тя представлява мостово финансиране и смяната на собствеността е част от плана на сделката. Кремиковци не съществува като комбинат от 2008 г. Той представлява само активи от машини, сгради, земи и др., обясняват още от банката. Занапред можело да се развият определени производства, но това зависело от собственика, допълват те.
Като обособена част от комбината бяха продадени 7766 дка земя, 15 производствени мощности, 4 жп гари, 895 вагона, много сгради и неопределено количество скрап.С парите от продажбата ще бъде платено на работниците и НАП. Отделно пари ще получат Държавния резерв и община Своге.За облигационерите се полага само 8.6% от сумата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *