Млекопреработватели: Няма картел за цените на млечните продукти

© Снимка:БГНЕС

Докато фермерите изливат мляко, протестирайки срещу ниските изкупни цени, млекопреработвателите твърдят, че няма договорки за високите цени на крайния продукт

Според млекопреработвателите, няма договорки за цените на сиренето и кашкавала. В предаването „Преди всички“ те коментираха решението на Петчленен състав на Върховния администратевин съд, според което имакартел между млекопреработвателните предприятия.В предисторията на темата еи решение наКомисията за защита на конкуренциятаот юли 2008 г., след самосезиране на комисията през 2007 г. възоснова на данни за повсеместно увеличаване на цените на сиренето и кашкавала.
Според Димитър Зоров, председател наАсоциацията намлекопреработвателите,“за пореден път искат да издърпат ушите на сдруженията“, въпреки европейската практиказа повече свобода за сдруженията. „Когато има сдружения на конкуренти, да се говори за договаряне е смешно.За нашата асоциация е записано, че е решено възоснова на договор за изкупуване на млякото, атой е приет още по времето на минстър Мехмед Дикме на консултативен съвет по млякото през 2003 г.“, обясни Зоров. Целта тогава била да се унифицира изкупуването на млякото, защото много мляко се изкупувало без документи.
Според Зоров, комисията за защита на конкуренцията е демонстрирала тенденциозна поведение и по отношение на други браншове – той припомнипримерите спилета, олио и др. продукти. Тогава се виждало, чецените на млечните продукти не изпреварвали, а изоставали от цените на суровините, уточни Зоров.
Георги Хаджийскиот Управителния съветна Националнатаасоциация на млекопреработвателите потвърди, че къмаргументите им на производители на млечни продукти срещу решението закартелно споразумение, можел да се добави иширокият диапазон на цените в един магазин, където можело да се види, че цените на сиренето варират от 4 до 12 лв., а на кашкавала – от 7 до 20 лв. „Пазарът е толкова раздробен, че нито в изкупните, нито в продажните цени може да има някакъв картел“, уточни Хаджийски. По думите му, вдигането на цените следва икономическа логика.
Георги Хаджийски каза още, че се налагасанкция на юридическо лице като асоциацията, ане се санкционират 2,3 или 5 лица, които се сдружават. „Ако това което се случва, е в защита на потребителите и има факти, нямаме нищо против, но няма нито един документ, на базата на който да се направи предположение за договаряне на цени“, допълни Хаджийски пред „Хоризонт“.
Димитър Зоров отбеляза, четърговските бонуси и ДДСформират около 35-40% отгоре върху себестойността на продукта и в цялаЕвропа млякото съставляване повече от30-35% от крайната цена на готовия продукт, а у нас този процент е50%.
Георги Хаджийски прогнозира, че изкупнатацена на млякото за тази година ще се движи между 45 и 50 ст. на литър без ДДС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *