Млекопроизводителите излизат на протест срещу растителните добавки

Решението за протеста бе взето на извънредно заседание на Националното сдружение на месо-и млекопроизводителите в Стара Загора.
От Националното сдружение на месо-и млекопроизводителите настояват да бъде отменено допълнението в Наредбата за млечните продукти, която разрешава на мандрите да ползват сухи млека, в случай че уведомят Агенцията по храните за това ден по-рано.
Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти, която забранява използването на определението „млечен“ на етикета на продукти, в които има вложени растителни мазнини или други заместители на прясното мляко, бе обсъдена на консултативен съвет и внесена в Министерски съвет тази седмица. Доволни от промяната, млекопроизводителите били неприятно изненадани от допълнението в нея.
„В последния момент добавиха, че мандрите могат да започнат да работят с растителни мазнини, 24 часа след като уведомят агенцията. Ние сме против това, защото има Закон за смяна на предназначението на обектите. Ако се смени предназначението, трябва да се смени и името. Да не се казват мандри. Според регламент на Европейския съюз мандра е предприятие, което преработва прясно мляко. Ако мандрите си сменят името, тогава да работят с растителни мазнини и етикетите им да са за такива“, обясни недоволството на бранша Танчо Колев.
Протестът ще се проведе в 10 часа в сряда, преди да започне заседанието на Министерски съвет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *