Многото почивни дни са от мързела на администрацията

Многото поредни празничните и почивни дни винаги са добре дошли само за държавните и общинските служители. Те обаче предизвикват винаги широка дискусия за това, кой печели и кой губи от неработния период.

Основателят на Съюза на работодателите в България Васил Василев е с особено мнение по темата. Според него почивните дни не са много, проблем е тяхното отработване и сливане. Това произлиза от мързела на администрацията и е изцяло нейно решение, а не на хората. За чиновниците е много по-добре да не работят четири дни, категоричен е Васил Василев. Според проучвания производителността на хората в събота е 30%. По този начин страда икономиката и това предизвиква проблем на фирмите, които работят с чужбина. За да бъдат доволни хората тогава, защо не се обяви и тридневна работна седмица. Но нали трябва да се работи и да се яде, настоява той.

Според Васил Василев би било най-правилно всяко предприятие да решава за себе си. За държавните учреждения той предложи чиновниците там  да си взмат платен или неплатен отпуск, ако държат да слеят почивните дни с празниците. Василев е критичен към управляващите, които, като не могат да се харесат на хората с икономически, социални мерки или мерки за сигурност, те им дават това, което не е тяхно – почивни дни. А това е в минус за тези, които произвеждат и трябва на тези управляващи да се обясни логиката на икономическото мислене.

 

Милен АТАНАСОВ

One thought on “Многото почивни дни са от мързела на администрацията

  • 11.10.2016 в 17:00
    Permalink

    Категорично съм за сливането на почивните дни. Абсолютна глупост и безумие е това в четвъртък да почиваш, в петък да работиш, а в събота и неделя пак да почиваш. Това би било много неудобно за хората. Нали тези сливания за това ти въведоха- за удобство. Още повече сливанията стават не всеки път, а само когато празникът се падне във вторник или в четвъртък. Преди да ги има тези сливания, ако трябваше в четвъртък да се почива , а в петък да се работи, в петък всеки бягаше или си уреждаше болничен Същата беше и съдбата на понеделника, ако прадникът беше във вторник. Много хора около мен имат родители в провинцията, искат да са погрижат за тях, да им помогнат. Как това ще стане, ако трябва да отиват, да се връщат за един ден на работа и пак да отиват. Ами ако човек е решил да се почине, резервация с една нощувка ли ще си прави?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *