Мнозинството отхвърли предложението за забрана на даренията за МВР

Предвиждаше се министерството да се издържа със средства само от държавния бюджет.
През лятото въпросът с даренията в МВР бeше отбелязан в доклада на Европейската комисия за напредъка на България. Брюксел критикува тази практика, тъй като намери, че тя поставя под съмнение независимостта на полицейското разследване.
Малко преди това стана ясно, че МВР е събрало от частни дарители над 6,5 млн. лева за три месеца, като сред дарителите има и разследвани лица. По време на обсъждането в пленарната зала зам. вътрешният министър Димитър Георгиев коментира, че ако се забранят даренията, МВР няма да може да бъде бенефициент по европейски програми.
„Частни лица даряват, за да получават закрила. Оказва се, че тези дарения са непрозрачни. Сегашните действия по изваждане на показ на тази практика не се достатъчни“, коментира Христо Бисеров от ДПС.
От своя страна заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев каза, че е е направено вътрешно преразпределение, осигурени са необходимите средства.
„Така че не искаме да поставяме в никаква зависимост от частни и юридически или физически лица дейността на министерството в тази връзка, което е правено толкова години. Но единствено това ръководство на министерството имаше волята да направи това нещо. Средствата, които са от европейски фондове, се отчитат като дарение. Считате ли, че те не подобряват работата на министерството? Ред има и всичко, което се прави, е съобразно вътрешните правила, които сме предприели. Ако се приеме нещо такова, то ще блокира възможността за получаване на средства от европейски програми“, каза Георгиев.
Нямам информация Кирил Рашков или свързани с него лица да са правили дарения на МВР, коментира още зам. вътрешният министър Димитър Георгиев. По думите му по време на сегашното управление не са получавани дарения от барони. Не мога да гарантирам какво е правено в минали времена, допълни Георгиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *