Мобилни приложения за личния бюджет

Съставянето и воденето на бюджет не е особено лека и приятна задача и много хора си я спестяват. Според редица проучвания  едва един от всеки десет българи следи всичките си разходи, а една трета внимават за тях само до известна степен. Над половината от българите искат да научат повече за това как да управляват парите си.

Съществуващите приложения за управление на личните финанси за различните мобилни платформи са неизброими, като огромна част от тях са и безплатни. С по-широкото навлизане на смартфоните в България, постепенно се появяват и специално направени за местния пазар приложения.

Едно от най-известните приложения за лични финанси в интернет е Mint. С приложението може да се събере на едно място информацията за всичките  лични сметки и инвестиции, така че да може човек  лесно да проследява колко харчи и да изготви собствен бюджет. То се предлага безплатно за iOS, Android и Windows.

Дори и най-старателно планираните бюджети обаче могат да бъдат подобрени. Това си поставят за цел създателите на LearnVest – компания за финансово планиране, която изследва потребителските навици на хората и им помага да организират и оптимизират разходите си. Платформата е достъпна за iOS и в уеб базиран вариант. Основната й версия е безплатна.

Как най-лесно да организираме дължимите си плащания и да държим изкъсо наличностите по банковите си сметки и карти?

Едно от препоръчваните решения е Check. Както и  на редица други приложения, Check също позволява да се  обедини информацията за всичките  спестовни и инвестиционни сметки.

Сред най-харесваните функционалности на приложението е това, че след катосе свържат месечните задължения с банковите си сметки, Check дава възможност да се погасяват бързо и удобно, без  се налага да се посещават десетки сайтове. Важно е да се има предвид, че за изпълнението на предварително зададените плащания са необходими няколко дни и  плащанията трябва да се настроят  за по-ранна дата. Приложението е налично за Android, iPhone, Windows Phone, както и онлайн.

Ако често  се налага да се пътува и най вече по работа, трябва да се разграничават личните от служебните  разходи. Елегантно решение в този случай е мобилното приложение  Expensify. Функцията Smart Scan пък дава възможност директно да снимат касовите  бележки, след което те автоматично се разчитат от програмата и се добавят към разходите. Expensify е налично за притежателите на iPhone, iPad, мобилни устройства с Android, Windows Phone.

Публикацията подготви: Венелин ЙОРДАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *