Може ли днес да е ден без покупки?

Днес е Международният ден без покупки, който се отбелязва и в България.Обществото да обърне внимание на прекомерната консумация и негативните последствия от пазаруването върху човешкото здраве и околната среда – това е идеята на Международния ден без покупки. Кампанията за популяризирането му в страната е на младежката организация „БиоАлтернатив“. Организаторите приканват всички потребители да изразят активна гражданска позиция чрез своя разумен избор, не само пред избирателните урни, но и в магазините, съобщава в. „Дневник“.

Тази година кампанията се провежда в 36 страни с организирането на над 250 събития с една единствена цел – да си зададем въпроса: „Имаме ли реална нужда от всичко, което купуваме?“. Според активистите, ако един ден премине без покупки, ще бъдат спестени 900 милиона полиетиленови торбички, за чието производство биха се изразходили 6 милиарда литра петрол.

У нас международният ден без покупки се отбелязва, след като е организиран във „Фейсбук“. Организацията е направена преди да се стигне до безредиците пред новооткритите магазини от голяма търговска верига преди дни в страната. Организаторът Асен Ненов обясни, че потребителите „се лъжат“ да купуват ненужни вещи, с които стимулират прахосването на природните ресурси. Според него най-често купувачите се подвеждат по промоциите, съобщава Дарик. „Не че търговецът иска да печели по-малко, просто намалява цените и така привлича повече потребители, за да направи по-голям оборот“, обясни Ненов. Той допълни, че производителите умишлено пускат на пазара по-некачествени стоки, за да може по-бързо да се развалят и потребителите да ги подменят с нови. „По този начин се генерират повече продажби, а икономистите отчитат ръст на брутния вътрешен продукт. В същото време за по-голямото производство те използват вещества, които вредят на околната среда“, коментира Ненов.
От Българската ритейл организация обаче са категорични, че промоциите винаги са за сметка на търговеца, защото той компенсира по-ниската цена на продукта по време на промоцията с печалбата си. Според Асен Ненов най-често потребителите правят грешен избор, като купуват храни, които са по-скоро вредни и вкусни, отколкото полезни. Пример за това са гумените бонбони за деца или различните храни с подсладители и консерванти. Ниската цена отговаря на много ниско качество и реално клиентите не печелят от нея, смята Ненов. Освен това, често потребителите купуват козметика или техника, от която в действителност не се нуждаят, посочи още Асен Ненов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *