Може ли Световното първенство в Русия да повиши криптовалутите

Световното първенство в Русия започна , а очакванията са цената на биткойна да се повиши, след като феновете на футбола заприиждат към страната домакин, пише в свой анализ списание Forbes.Може ли Световното първенство в Русия да повиши криптовалутите.

Резултат с изображение за световно по футбол 2018

С дигиталните плащания в Русия в последните години имаше проблеми заради американските разплащателни гиганти Visa и MasterCard, които блокираха използването на кредитни карти от клиентите на някои руски банки в резултат на американските санкции, въведени през 2014 г.

От тогава насам обаче двете компании намериха начин да работят в условията на санкции и днес обработват около 90% от всички трансакции в страната, но все още има проблеми, когато става въпрос за дигитални плащания. Миналата година Visa и MasterCard бяха блокирани от Руския център за нови финансови технологии, тъй като Кремъл работи върху своя собствена платежна система Mir.

Сега някои потребители се обръщат към биткойна и криптовалутите, за да платят част от разходите си по престоя си в Русия по повод Световното първенство по футбол.

През този месец стана ясно, че хотели в руския град Калининград, който ще бъде домакин на някои от игрите в турнира, ще приемат биткойн като начин на разплащане. Някои авиокомпании, туристически агенции, както и барове също ще приемат криптовалути.

Използването на биткойн като средство за разплащане е важно за сектора на цифровите пари, тъй като поскъпването на таксите през декември намали наполовина броя на трансакциите от 400 хил. на ден тогава до около 200 хил. на ден сега.Може ли Световното първенство в Русия да повиши криптовалутите.

Според Торстен Копенпла, професор по икономика в Queen’s University в Канада, стойността на биткойна се дължи отчасти на потенциала му да бъде инструмент за плащане и преди таксите да поскъпнат заедно с покачването на цената на най-популярната криптовалута, имаше хора, които го използваха за международни трансфери.

Заради нарастващото използване на биткойн като средство за обмен в Русия се очаква и търсенето му да се увеличава, а заедно с това и цената му, както и цената на другите криптовалути, използвани за трансакции, пише Forbes.

Биткойнът преживя трудно начало на годината, след като през декември цената му достигна 19 хил. долара за брой. Другите криптовалути също загубиха много от стойността си и инвеститорите се притесняват дали тази тенденция няма да продължи.

Много анализатори се надяваха Седмицата на Blockchain в Ню Йорк в началото на май да донесе така чаканото поскъпване на биткойна, но това не се случи. Сега погледите са отправени към следващото събитие.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *