Монасите в Шри Ланка ще спазват диета

Препоръките идват, след като се пояиха предупреждения, че половината от монасите са изложени на риск да развият диабет. Дневно те консумират храна, съдържаща средно по 12 супени лъжици захар, но те трябва да бъдат ограничени до максимум 8. Приемът на сол също трябва да бъде рязко намален, посочва здравното министерство.
Диабетът и другите незаразни болести сред будистките монаси могат да бъдат намалени, ако вярващите следват новите диетични правила, посочва ведомството и добавя, че даровете в храмовете не трябва да съдържат повече от едно ястие с олио.
За петдесет процента от 40 хилядите монаси на острова има опасност да се разболеят от диабет, а будисткото духовенство е изложено и на висок риск от сърдечни заболявания, уточнява здравното министерство. То препоръчва храната им да съдържа ориз, три вида зеленчуци и два вида пловоде. Вместо това в момента вярващите дават висококалорични ястия, кексове, бисквити и сладки.
Мнозинството от 20-милионното население на Шри Ланка изповядва будизма и очаква добра карма в настоящия и следващия живот в замяна на даровете за монасите, припомня Франс прес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *