Монбат планира инвестиции от 42 милииона лева

 

Снимка: Монбат

Най-големият производител на батерии в Източна Европа – Монбат, планира да изгради нова производствена база във Враца. Според плановете на компанията там ще се правят акумулаторни батерии, а годишният обем ще бъде един милион броя, като той ще расте в бъдеще.

От инвестиционните намерения на акционерното дружество, изпратено до кмета на града Калин Каменов, става ясно, че инвестицията може да е в размер на близо 42 милиона лева.

Очакванията са да бъдат отворени 150 нови работни места. Новият завод ще бъде построен върху три терена, които са собственост на дружеството, съобщават от БНР.

Новата производствена база във Враца, може да произвежда батерии по нова технология. Както вече беше оповестено на 20.12.2018 г., групата придобива пълни лицензионни права за биполярната технология за оловни батерии GreenSeal® на Advanced Battery Concepts. В начато на 2019 г. бяха заявени и намеренията на ръковoдството за нов 2.4GWh завод за производството на би-полярни батерии, базиран на патентованата Green Seal® технология.

В тази връзка Монбат е входирало в община Враца инвестиционно намерение, за да проучи заинтересоваността на общината от такъв проект в бъдеще.

В случай, че инвестиционното намерение бъде одобрено, Монбат ще проучи възможността за финансиране на инвестицията чрез европейски фондове, информира infostock.bg.

„Moнбaт“ е сред водещите производители на батерии в Европа, а основната дейност на компанията е разделена в два сегмента – производство на оловно-кисели батерии и литиево-йонни клетки.

Освен в Монтана, София и Добрич, дружеството има още бази в Румъния, Сърбия, Италия и Германия. Компанията оперира на над 60 международни пазари.

Към края на третото тримесечие на миналата година, консолидираните приходи на компанията са 68.29 милиона евро, а нетната печалба е в размер на 1.53 милиона евро.

Миналата година Монбат разкри плановете си за отваряне на ново дружество в Австрия. Новата компания се казва

Моnbаt Ваttеrіеn GmbН и е със собствен капитал от 50 000 евро. Тя се занимава с търговска и инженерингова дейност, както и вътрешна и външна търговия.

Година по-рано Монбат придоби рециклиращи мощности в Бреша, Италия, а също и две немски компании за литиево-йонни батерии.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *