Монбат придобива две германски компании за литиево-йонни батерии

Базираното в София дружество Монбат разширява дейността си сериозно зад граница, купувайки две германски компании. Монбат придобива 100% от активите на Gaia Akkumulatorenwerke GmbH и EAS Germany GmbH и слива двете дружества в EAS Batteries GmbH, базирана в Нордхаузен, Германия.

Българското дружество ще капитализира съществуващите в двете слети дружества опит и експертни познания и умения в литиево-йонната област и ще се фокусира върху разширение на производствения капацитет и комерсиализиране на новоразработената клетъчна технология, се казва в съобщение на фирмата.

„Това придобиване ще донесе допълнителна диверсификация на групата Монбат и бележи навлизането ѝ в литиево-йонния бизнес, който е базова технология за декарбонизация на стационарните и мобилните енергийни решения“, посочват от компанията в съобщението си.

Допълнително то е предпоставка за ново пазарно присъствие при високоенергийните литиево-йонни батерийни системи, базирано на сигурна и доказана LFP-клетъчна химия – уникален технологичен подход, предприет глобално от само едно друго голямо дружество. Тази технология позволява отговор на много нишови високоенергийни приложения и покрива изключително високите искания за сигурност и надеждност, изисквани при космическите и отбранителните приложения, в морския и в обществения транспорт.

Монбат ще модернизира сградите в Нордхаузен, ще развие целия бизнес и допълнително ще разшири продажбите в Германия и съседните страни. Групата планира да инвестира над 5 млн.евро през следващите две години в ново модерно оборудване, както и да разшири екипа на новото дружество.

„Монбат ни предоставя финансова стабилност и инвестиции в оборудване на модерно техническо равнище, от които EAS се нуждае, за да стане по-конкурентна, увеличавайки качеството на продуктите и производствения си капацитет. Екипът в Нордхаузен има над двадесетгодишен опит в широкоформатните литиево-йонни клетки. Монбат има богат пазарен опит, както и опит в масовото производство на висококачествени оловно-кисели батерии. Съчетанието на тези умения е идеалната основа за осъществяване на бизнес плана за развитие. Екипът на EAS е изключително благодарен за този нов шанс, както и за доверието в способностите му. Ние сме силно мотивирани да превърнем новите инвестиции в търговски успех“, коментира определеният за управляващ директор на EAS Batteries GmbH Михаел Дойтмайер.

„Това придобиване бележи навлизането на Монбат на германския пазар и същевременно е ангажимент към технология с потенциал да промени света“, заяви от своя страна председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Монбат Атанас Бобоков.

„През последните две години анализирахме много възможности за по-нататъшен растеж на нашата група, но комбинацията от бившите компании Gaia и EAS е уникална, точно както е уникално и познанието на екипа. Монбат ще съживи и слее тези две компании в един цялостен бизнес процес – от технология, през производство до продажби. Ще развием бизнеса и ще разработим нови продукти с отличително качество. Ще изградим модерни технологии, които ще ни позволят да произвеждаме тези нови продукти в големи количества в полза на всички заинтересовани страни. EAS Batteries (ЕАС Батерийс) ще бъде и източник на енергия за Монбат и всички ние с вълнение очакваме да започнем работа“, каза още Бобоков.

Монбат е базиран в София производител на оловно-кисели акумулаторни батерии и една от най-големите български компании. Тя е регистрирана за търговия на Българска фондова борса-София АД в премуим сегмента на акции и е с пазарна капитализация от приблизително 230 млн. евро. Монбат е основана през 1959 година, приватизирана е през 1998 г. и оттогава се превърна в най-големия производител на батерии в Източна Европа със заводи за производство и рециклиране в три различни държави в региона. Монбат изнася продукцията си в над 60 страни.

Към 14:35 часа акциите на Монбат поскъпват с 1,75% до 11,75 лв. От началото на годината ръстът в цената на книжата е с над 20%, а през последните 12 месеца поскъпването е с 56,74%.

GAIA Akkumulatorenwerke GmbH е основана през 1996 г. и е една от водещите германски компании за литиево-йонна технология, специализирана в широкоформатните клетки и батерии. Gaia е известна със способността си да предоставя високопроизводителни клиентски решения за широка гама приложения. През 2004 г. компанията започва производството на клетки и батерии с висока мощност и изискващо високо енергиен източник приложение. Пример за такива често новаторски проекти са първите литиево-йонни стартерни батерии за Porsche, батерии за прототипите на хибридни електрически транспортни средства на германски автомобилен производител, както и батерии за прототипи на хибридни товарни автомобили и автобуси за европейски и американски клиенти.

През 2009 година клетките на Gaia са квалифицирани като годни за употреба в космоса от НАСА и от Руската космическа агенция. През 2010 г. е доставена най-голямата за времето си литиево-йонна батерия за морско приложение с капацитет 1.2 MWh. Във времето са инвестирани над 60 милиона евро в развойна дейност, развитие на продуктите и изграждане на производствени мощности, информира investor.bg.

EAS Germany GmbH е създадена през 2011 г. като джойнт венчър между GAIA Akkumulatorenwerke GmbH и Enersys/Hawker GmbH. Основната дейност на компанията е производство на клетки и развитие на технологията за висококачествени, широко-цилиндрови и клетки за хибридно електрическо задвижване с висока мощност за приложение при влакове, тежкотоварни индустриални превозни средства, както и в областта на отбраната.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *