„Монбат“ увеличава печалбата си над седем пъти

Групата „Монбат“ е увеличила нетната си печалба повече от седем пъти за първите шест месеца на годината, а приходите й са нараснали с близо една пета. Това показва консолидираният отчет за полугодието, който включва заводите за производство на батерии и рециклиращия бизнес на дружеството.“Монбат“ увеличава печалбата си над седем пъти.

Резултат с изображение за монбат

Силните резултати идват, след като през миналата година групата отчете загуби, свързани с новопридобитите дружества в Италия и Германия. През 2019 г. обаче компанията отбелязва и чисто оперативен ръст.

Оперативен ръст

Нетните приходи от продажби на дружеството са се увеличил с малко над 18% за полугодието. Оперативната печалба е нараснала шест пъти и половина до 8.1 млн. лв. въпреки повишените разходи (основно за материали). Нетният резултат също се е подобрил в пъти, инфпрмира в.Капитал.

Групата на практика отбелязва ръст във всички сегменти, в които работи. Най-голяма част от бизнеса й е свързан с производството на оловно-кисели акумулаторни батерии, където продажбите на външни клиенти са се увеличили с повече от 20 млн. лв. В сегмента на рециклирането, който осигурява главно суровини на заводите за батерии и продажбите са най-вече вътре в групата, общите приходи също леко нарастват. Повече са постъпленията и от новия бизнес с литиево-йонни акумулатори в Германия, който „Монбат“ очаква до края на годината да излезе на нула, както и от рециклиращия завод Piombifera в Италия, който компанията придоби преди две години. В интервю за „Капитал“ финансовият директор Виктор Спириев наскоро посочи, че ръстът през 2019 г. е свързан с оперативната дейност и е резултат от увеличени продажби както на батерии, така и на олово и сплави.

Пазари

„Монбат“ традиционно изнася по-голямата част от продукцията си и се радва на доста диверсифициран пазар. В момента групата продава в повече от 60 страни, като важни пазари са Франция, Испания, Германия, Румъния, Италия и др.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *