„Монбат“ ще придобие дял от тунизийска компания за батерии

„Монбат“ АД ще придобие дял от капитала на Tunisian Company of Batteries NOUR, съобщи компанията чрез БФБ – София.

Монбат": Всякакви твърдения за недобросъвестни практики са набеждаване:: Investor.bg

Решението е взето след обсъждането на резултатите от проведено предварително проучване (due diligence), включващо финансова, техническа и оперативна проверка, извършена през 2020 и 2021 г. За решението е взет под внимание и направеният бизнес план и прогнозен паричен поток, информира investor.bg.

Финансирането на придобиването се планира да се осъществи със средства от набраната емисия облигации ISIN BG2100023170 и собствени средства.

Загадъчна смърт покоси Румен, докато бе на работа в „Монбат“ - Монтана, съпругата му търси истината (СНИМКИ)
Придобиването на NOUR е в съответствие със стратегическите цели на „Монбат“ за създаването на собствена производствена база и разширяване на пазарното присъствие в Северна Африка и Близкия изток в това число, но не само Тунис, Алжир, Либия.

Предвижда се „Монбат“ да придобие общо до 720 000 броя акции с право на глас, или 60% от капитала на Tunisian Company of Batteries NOUR. Трансакцията по придобиването ще се осъществи на два етапа, като първо ще бъдат придобити и платени акциите от уговорената в договора цена, представляващи 23% от капитала на NOUR, а останалите 37% ще бъдат придобити и платени в срок до 31 декември 2021 г.

Сделката се извършва при осъществяване на обичайната търговска дейност, посочват от дружеството.

Монбат АД
Последна цена: 5.85 лв.
MONB/MONBAT
Актуално към 16:46/11.05.2021 г.

Към 31 март „Монбат“ отчете на индивидуална база нетни приходи от продажби на стойност 88,7 хил. лв., което представлява увеличение от 32,72% на годишна база.

Реализираната печалба преди облагане с данъци на индивидуална база към края на първото тримесечие e в размер на близо 7 млн. лв., нараствайки със 76% за година.

Индивидуалната нетна печалба на „Монбат“ към края на март е в размер на 6,2 млн. лв.

Монбат“ придобива рециклиращ завод в Италия

За периода 31 март 2020 г. – 31 март 2021 г. дружеството е реализирало на индивидуална база общо приходи от чужбина в размер на 39,3 млн. евро, които представляват 86,7% от общите нетни приходи от продажби.

За първите три месеца на тази година основен пазар на „Монбат“ АД е Германия с 3,9 млн. евро приходи от продажби, което представлява 9,74% от общия износ на дружеството на индивидуална база.

Стартерните батерии на Монбат за тежкотоварни автомобили на Transpotec Logitec Italy 2019 | Monbat Corporate

Реализираните приходи от продажби на вътрешен пазар на индивидуална база към края на март са в размер на 11,8 млн. лв. и представляват 13,30% от общите нетни приходи от  продажби.

От началото на годината акциите на компанията поскъпват с 46,25% при пазарна капитализация от 228,15 млн. лв.

 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *