Монголия получи $5,5 млрд. помощ от МВФ

Монголия получи пакет от помощи в размер на 5,5 млрд. долара за стабилизиране на икономиката си и за извършване на крайно необходими икономически реформи. В замяна страната се съгласи да намали разходите и да повиши данъците, както и да изгради по-силна мрежа за финансовите си услуги.Богатата на ресурсите азиатска държава претърпя забавяне, след като цените на суровините на световните пазари се сринаха и търсенето се забави решително.
Програмата на донорите ще разгледа и как секторите на агробизнеса и туризма могат да допринесат за икономическия растеж.
Тригодишното споразумение, организирано  и водено от Международния валутен фонд (МВФ), включва също така и Световната банка /СБ/, както и далеч по-мощните азиатските съседи Япония, Корея и Китай.
МВФ заяви в изявление, че реформите „целят подобряване на бизнес средата, насърчаване на икономическата диверсификация и насърчаване на преките чуждестранни инвестиции“.
Големите минерални ресурси на Монголия са основният източник на икономически растеж. Минният бум накара брутния вътрешен продукт на Монголия да достигне връх с около 17,5% ръст през 2011 г. Но нейната икономика се превърна в опашка, когато свръхпредлагането доведе до спад в цените на суровините. Също така, търсенето намаля от Китай, който купуваше 90% от износа на Монголия.
Спадът доведе до монголската валута – тугрик, което наименование означава „кръг“, „кръгъл“, „монета“ на монголски. Все пак, в днешно време това наименование рядко се използва извън контекста на валутата, с изключение на израза „төгрөг сар“ (пълна луна). Тугрикът е пуснат в обращение на 9 декември 1925 г. с постановление на правителството на МНР. Първоначално стойността му е равна на тази на съветската рубла, като рублата и тугрика са се е равнявали на 18 грама сребро. Той е въведен за да замести използваните дотогава монголски долар, рубла и юан. Става единствената легална валута на 1 април 1928 г. Монетите мунгу не се използват вече, поради пренебрежително ниската им стойност, но все още се продават на туристи като сувенир.

През 2010 г. курсът на тугрика се покачва, благодарение на развиващата се рудодобивна промишленост в Монголия, но през 2016 г. бележи рекорден спад и е обявена за най-зле представящата се валута в света. През август същата година тугрикът достига впечатляващия курс от 2243.50 за долар.

Пакетът от помощи, отпуснат от МВФ и съседните страни, идва един месец преди президентските избори в страната. Президентът Цахиагийн Елбегдорж няма право да се кандидатира за преизбиране, тъй като вече е президент за два мандата, а конституцията сочи, че главата на държавата  може да бъде преизбиран само веднъж.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *