Монти и Меркел обсъждат възможните решения на кризата в Италия

Монти предупреди за възможни антиевропейски протести в Италия, ако Германия и Франция продължават да взимат решения за изход от финансовата криза самостоятелно. Часове преди първата си среща за тази година с германския канцлер Ангела Меркел, той заяви в интервю за немския вестник „Ди Велт“, че в родината му Берлин е смятан за предводител на антиевропейски настроените държави. Монти ще обясни на Меркел, че италианците вече понасят тежки жертви, но в замяна трябва да видят, че от тях има смисъл, например ако лихвеният процес върху заемите им бъде свален значително. Монти ще настоява и за по-голяма роля на Италия в Европейския съюз.
Германия и Франция допускат голяма грешка, ако вярват, че биха могли да се справят с проблемите в Европа сами, смята професорът.
Монти има и други забележки към Меркел, които ще сподели днес. Монти настоява за допълнителни милиарди евро в Европейския спасителен фонд, за да се прекратят спекулациите срещу страни като Италия. Той иска Европейската централна банка да се включи по-активно в спасяването на проблемни държави и пледира за програми за стимулиране на икономически растеж, вместо спестяване до смърт.
По една тема обаче Меркел и Монти са на едно мнение. Рим няма нищо против въвеждане на данък върху финансовите транзакции, но споделя позицията на Берлин, че той трябва да важи за всички.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *