„Монтюпе“ с глоба за системно замърсяване на въздуха

Френският завод за автомобилни части „Монтюпе“ ще бъде глобен с 500 000 лв. заради системно замърсяване на въздуха в Русе. Това е максималният размер на санкцията, съобщи директорът на РИОСВ-Русе Лилия Атанасова.

 

Само през последните два дни са подадени близо 50 сигнала от граждани, които са усетили неприятната задушлива миризма през нощта и рано сутринта. Три екипа на екоинспекцията са направили обход и са констатирали източника, а именно френският завод.

„Визуално се установи изпускането на тези емисии от покрива на трето хале. Визуално се е виждало посоката на движение на тези емисии към източните части на града. Веднага бяха активирани и специалистите на Гранична полиция. Отидоха колегите заедно с термовизьор, видя се и термодвижението на топлинните потоци, с които доказваме, че имаме неорганизирано изпускане от това място“, обясни Атанасова.

Изпусканите вещества са били от типа на феноли, фолмалдехиди, етилбензени и други въглеводороди, пише БГНЕС.

Към „Монтюпе“ ще бъдат приложени няколко административно-наказателни мерки. Освен акт за нарушаване на условията в комплексно разрешително за изпускане на неорганизирани емисии в околната среда, е започнало и принудително ограничаване на отворите, през които се изпускат тези емисии. До 26 септември те трябва да бъдат трайно премахнат. Стартира и процедура за преразглеждане на комплексното разрешително, като отделно ще бъде изпратен сигнал до прокуратурата и останалите институции – РЗИ, Инспекция по труда, РДНСК.

Директорът на екоинспекцията ще настоява на площадката да бъде въведен непрекъснат мониторинг от оператора, и то за следене на тези специфични замърсители, като заводът сам ще си плаща измерванията, а контролът ще бъде на РИОСВ-Русе. Това ще бъде нейното изискване при преразглеждане на комплексното разрешително.

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков бе категоричен, че министерството подкрепя инвестициите, но при спазване на екологичното законодателство, информира expert.bg.

„Приоритет е чистата околна среда и ще бъдем безкомпромисни към нарушаване на екологичното законодателство. Тези системни нарушения са с години вече, докога русенци ще дишат замърсен въздух? Така че при всички случаи ще се премине към преразглеждане на комплексното разрешително“, заяви Живков.

Докато от „Монтюпе“ се въздържат от коментари към момента, с официална позиция по случая излезе Френско-българската търговска камара, които изпрати писмо до медиите. То е подписано от председателя Стефан Делае и е озаглавено „Насилие срещу най-големия френски инвеститор в България“. Според писмото заводът не е информиран за проверките, а екоинспекцията обслужва чужди интереси. В писмото се казва още, че България е на път да загуби свой основен индустриален инвеститор.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *