„Морган Стенли“ с първа загуба в цялата си история

„Морган Стенли“ отчете загуба от 3.56 млрд долара – първата в цялата публична история на компанията след листването й през 1986г. – след като съобщи за 9.4 млрд. долара, изгубени предимно в лоши ипотечни инвестиции. Ефектът от лошата новина е отчасти смекчен от тази за вложени в компанията 5 млрд. долара от китайския държавен инвестиционен фонд.

Срещу това китайците получават контрол над 9.9% от „Морган Стенли“ и стават втория по големина акционер след базираната в Бостън „Стейт стрийт корп.“ Китайският инвестиционен фонд обаче няма да получи място в борда или да участва в управлението, пише в. „Дневник“.

Главният изпълнителен директор Джон Мак коментира, че данните са „дълбоко разочароващи“, съобщи агенция „Блумбърг“. Заради това той лично се отказва от годишната си премия. За 2006г. премията му бе 40 млн. долара – най-голямата, плащана някога за шеф на „Морган Стенли“.

Стратегията му да разшири участието на „Морган Стенли“ в кредитите за домакинства се върна като бумеранг срещу него след като загубите в този сегмент скочиха повече от два пъти през ноември. Заради това Мак уволни ресорният съпрезидент Зоуи Круз.

„Ситуацията се влоши. Мисля, че тепърва ще става още по-лошо“ коментира пред агенцията Уилям Фицпатрик, анализатор от „Оптик кепитъл мениджмънт“. На годишна база приходите на „Морган Стенли“ са паднали с 6% до 28 млрд. долара, а чистата печалба – с 60% до 2.56 млрд. долара.

На борсата в Ню Йорк акциите й се понижиха тази година с 29% – най-лошият срив за компанията от 2001г. насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *