Москва готви по-скъп газ за Европа

Цените на природния газ на европейския пазар в близките години ще надвишат 400 долара за кубически метър, заяви президентът на „Газпром“ Алексей Милер. Има тенденция към повишаване на цената на газа и няма основания за обратното, добави той, цитиран от БТА.
Това означава с около 40-50% по-висока цена. „Газпром“ не за първи път отправя такова предупреждение в бъдеще време. Последната прогноза за цени над 400 долара бе от миналата есен, когато цените насветовните пазари на горива бяха малко по-ниски от сегашните.

Предупреждението идва на фона на постепенното спиране на доставките към Беларус. Руският президент Дмитрий Медведев е наредил от днес сутринта „Газпром“ да започне да намалява доставките на газ за Беларус,. По време на работна среща с Алексей Милер, руският държавен глава е поискал да му бъде докладвано за преговорите с Беларус и резултатите от тях, предадe РИАНовости.

Украйна заяви, че ще увеличи доставките на руски газ за
Европа поради ограничения транзит през Беларус. Около 20% от руския транзит за ЕС минава през Беларус.
По газопровода „Ямал-Европа“чрез Беларус седоставят31млрд куб.м газ заПолша и Германия.

Няма опасност да останем без доставки на газ, заяви министърът на икономиката Трайков по време на конференция, предаде БГНЕС. „Не предпочитам увеличаване на цената на газа, но се съобразявам с фактите.“, допълни той.

По думите наМилер Беларус признава газовия си дълг, но предлага да се разплати с машини, оборудване и други стоки. Москва обаче не приема подобен вариант. От началото на 2010 година Минск плаща на Русия газа не по договорените цени, а по установени едностранно, вследствие на което дългът й вече е около 200 милиона долара.

Беларус пък също иска от Москва 200 милиона долара за
транзита на газ към Европа.

Дмитрий Медведев е подчертал, че в съответствие с руското законодателство плащанията могат да бъдат само в чуждестранна валута. „Газпром“ не може да приеме като вноски по дълга нищо друго, а само пари“, бил лаконичният коментар на руския президент.

Според действащия договор за доставка на природен газ за Беларус Газпром има право да намали количествата на доставките пропорционално на натрупания дълг. Преговорите между представители на „Газпром“ и делегация от Беларус продължават и днес.

Двете страни имат и спор по цената, предава Би Би Си. „Газпром“ я увеличи на 169.20 долара за куб. м през първото тримесечие и на 184.80 долара за второто, но Минск продължава да плаща по 150 долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *