Москва готова да купи АЕЦ ”Белене”

Въпросът за стойността на строежа на АЕЦ „Белене“ още не е решен, заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Според руския министър, който пристига в четвъртък на посещение в България, изразяваните публично прогнози за стойността на проекта са свързани с оценки на подобни съоръжения в света. Тези оценки обаче са различни и цената от 10 милиарда евро няма пряко отношение към стойността на проекта, „ние имаме други разчети“, изтъкна той. Шматко подчерта, че окончателната цена за изграждането на АЕЦ в България „ще зависи от разходите на собственика и източниците на финансиране“, така че окончателната стойност ще може да се изчисли едва след определянето на финансовата схема и ставките на кредитните ресурси.
„Колкото по-бързо седнем на масата на преговорите и решим въпросите за финансирането, толкова по-бързо ще определим стойността на проекта“, добави руският министър.
Той заяви още, че Москва може да придобие пакет от акции на АЕЦ „Белене“ в България, предаде РБК.
„Ние чухме позицията на правителството на България, което може да продаде своя дял (51%) в електроцентралата. Ние сме заинтересовани от подобен род предложение, защото като инвеститори сме заинтересовани от контрола върху разходите“, заяви Шматко.
Той обаче не уточни какъв процент от акциите и чрез какви държавни компании може да бъде закупен.
Шматко ще разговаря с ресорния министър и министър- председателя и ще обсъди три големи съвместни проекта – строежа на газопровода Южен поток, на петролопровода Бургас-Александруполис и продължаване на изграждането на АЕЦ „Белене“.
„По нареждане на министър-председателя Путин двамата с ръководителя на „Росатом“ (Сергей Кириенко – бел. р.) заминаваме за България. Надяваме се да намерим аргументи, които да позволят на българските ръководители да изградят положително отношение към енергийните проекти с Русия“, увери руският министър.
„Няма съмнение, че реализацията на тези проекти ще позволи на България да стане енергиен център в Южна Европа и мощен транзитен възел“, подчерта той, изтъквайки, че „ръководството на България, което се ориентира към дългосрочно и перспективно развитие на тази страна, трябва да разбере това“, заяви Шматко.
Междувременно стана ясно, че Румъния ще избере място за своята втора атомна електроцентрала в началото на 2010 г., но ще запази решението в тайна заради евентуални протести.
Решението трябва да бъде взето през януари или февруари 2010 г.”, заяви генералният мениджър на румънската енергийна компания „Nuclearelectrica”, предаде АФП. В момента се разглеждат три варианта, според Алексндру Сандулеску, директор за енергийната политика в министерството на икономиката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *