Москва преговаря за дял в АЕЦ ”Белене”

Русия започва преговори с България за акционерно участие в АЕЦ „Белене“, стана ясно след изненадваща среща между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руския му колега Сергей Шматко на 24 декември в Москва. Тя се състоя по-малко от две седмици след заседанието на българско-руската икономическа комисия в София. Освен това двете страни заедно ще изработват концепция за проекта, въпреки че Българският енергиен холдинг ще търси консултант за неговото структуриране.
„Министрите се договориха да продължат работата по АЕЦ „Белене“ за постигане на целева акционерна структура без допълнителни финансови ангажименти на България“, съобщи българското икономическо министерство след срещата в Москва.
„Ние се договорихме до две-три седмици да бъде съставен конкретен план за действие по проекта и да се пристъпи към реализацията му“, заяви руският енергиен министър Сергей Шматко, цитиран от пресслужбата на ведомството.
Според източници на „Дневник“ идеята е българската държава да намали сегашния си 51-процентен дял в проекта, Русия да влезе като акционер с 10-15% и да бъде привлечен нов инвеститор или инвеститори.
Неотдавна Трайчо Трайков каза, че държавата може да си запази 20-30% дял. След като през октомври германската компания RWE се оттегли като стратегически инвеститор, Кремъл обяви готовност да придобие изцяло собствеността в проекта за втора атомна централа в България, която ще се строи с руски реактори от руската „Атомстройекспорт“. Тогава българската страна отхвърли подобна възможност и заяви, че София ще запази дял в проекта, както и че ще се търсят нови стратегически инвеститори. Беше заявено, че руски компании също могат да влязат като инвеститори, но само след открита и конкурентна процедура.
В средата на декември в София руската страна обяви, че е готова да финансира строителството на централата без държавни гаранции, но поиска такива от НЕК, държавната фирма – акционер в „Белене“.
„Ще бъде избран консултант, който да препоръча оптимални варианти както за финансирането, така и за акционерното участие в проекта. Едва в този контекст може да бъде обмисляно евентуално предложение от страна на „Росатом“ (която е заявила интерес да участва като инвеститор, бел. ред.), както и на други заинтересувани компании“, коментира след срещата в Москва министър Трайков пред БТА.
Новият консултант по структурирането на проекта ще определи дела, който ще си запази държавата, и този, който ще бъде предоставен на новите инвеститори. Очаква се БЕХ да обяви търг за избор на консултант в края на януари.
В последните месеци новото правителство представи проекта за втора атомна централа в България пред американски и френски компании. В интервю пред в. „Капитал“ преди седмица икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че очаква и интерес от китайска страна към проекта, след като се обяви новия конкурс за инвеститори.
Засега обаче според източници от икономическото министерство руснаците са единствените сигурни кандидат-инвеститори в АЕЦ „Белене“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *