Москва пуска евтин газ на Турция

Турция успя да постигне намаление на цената на руския природен газ от 10.25%. Това заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

„След удължаването на преговорите постигнахме споразумение с Русия за намаляване на цената на газа, който купуваме от газопровода „Син поток“ с 10.25%“, каза Йълдъз.

Икономиката на Турция зависи силно от руския внос на природен газ и нефт. Цените, на които „Газпром“ продава синьото гориво на отделните страни често са търговска тайна, както е в случая.

В прогнозата на компанията за тази година обаче се посочва намаление на средната цена за европейските пазари до 222 долара за 1000 куб. м.

Според Йълдъз получената отстъпка няма да бъде усетена от турските потребители, тъй като е по-малка от поскъпването на долара срещу лирата.

Въпреки всички различия помежду им по отношение на ключови въпроси като Сирия и Украйна, Турция и Русия се радват на засилващи се търговски и енергийни връзки.

През февруари двете държави подписаха предварително споразумение за изграждането на нов газопровод, с името „Турски поток“, който трябва да замести прекратения „Южен поток”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *