Москва си прави собствена рейтингова агенция

Москва официално стартира своя собствена рейтингова агенция, с която да уравновеси влиянието на западните агенции.Според Русия те налагат все по-песимистична линия за руската икономика. „След завършване на държавната регистрация за правен субект, Аналитичната кредитна рейтингова агенция (АКРА) започна своята оперативна дейност“, се казва в официално изявление на властите в Москва, цитирано от БТА.

Проектът на Руската централна банка е един от много опити на страната да отговори на доминацията на трите големи кредитни агенции „Стандарт енд Пуърс“, „Мудис“ и „Фич“.

За председател на АКРА е избран Карл Йохансон, който в продължение на 20 години е част от одитната фирма „EY“. Изпълнителен директор е Екатерина Трофимова, бившият втори човек в руската „Газпромбанк“

По-рано Централната банка на Русия заяви, че страната има нужда от своя собствена агенция, която да е „устойчива на геополитически риск“. Москва разкритикува решението на „Стандарт енд Пуърс“ и „Мудис“ да намалят кредитния рейтинг на Русия по дълга до ниво „боклук“, определяйки го като политизирано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *