Москва уволни търговския си аташе в София

Търговският представител на Русия в България Александър Томилин е освободен от длъжност. Решението влиза в сила на 26 юни. Това предаде РИА Новости, като се позова на съобщение на сайта на руското правителство.
Съобщавайки новината, „Комсомолская правда“ напомня, че миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че София излиза от общия си проект с Русия за петролопровода „Бургас – Александруполис“ и замразява строителството на АЕЦ „Белене“. Вярно, че по-късно министър-председателят „се поправи“ – съобщи, че правителството на страната още не е взело окончателно решение по тези въпроси, коментира РИА Новости, цитирана от БТА.

Междувременно ръководителят на „Транснефт“ Николай Токарев заяви днес пред журналисти в Санкт Петербург, че не изключва сериозни глоби за България, ако излезе от проекта „Бургас-Александруполис“, предаде ИТАР-ТАСС. Той припомни, че за реализацията на проекта е подписано междуправителствено споразумение. При излизане на една от страните от споразумението могат да възникнат последици по силата на обвързващия договор. На първо място става въпрос за обезщетяване на разходите за реализацията на проекта, включително подготовката на технико-икономическата обосновка (ТИО) и разходите през годините, които се оценяват съответно на 12 милиона и 20 милиона долара. За реализацията на проекта вече са били необходими инвестиции, при които разходите, полагащи се на България и които още не са покрити от нея, възлизат на около 7 милиона долара.
Общата стойност на проекта се оценява на около 1,5 милиарда евро.

Токарев подчерта също, че на 15 юли в „Транснефт“ трябва да пристигне за преговори един от вицепремиерите на България, на който ще бъде представена технико-икономическа обосновка на проекта и разчетите, подготвени от руската компания.

Официалните власти в Москва са песимистично настроени за развитието на проекта за нефтопровода. Това каза вчера енергийният министър Сергей Шматко.

„Газпром“ се съгласи да включи Македония в проекта за газопровод Южен поток, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Съобщението направи македонският президент Георге Иванов на среща с руския държавен глава Дмитрий Меведев в Санкт Петербург. Иванов отбеляза, че е провел в Санкт Петербург „хубави срещи с представители на „Газпром“ и „Лукойл“.
Преди дни руското газово дружество се разбра с Румъния за проучване на транзитните възможности на страната във връзка с газопровода. Това предизвика основателни съмнения, че е възможно тръбатада заобиколи България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *