Мохамед Ел-Ериан: „Триото“ на неравенството: Какви ще бъдат последствията?

Имаше сериозни различия между участниците в приключилите наскоро годишни срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), най-забележителното от които е за неравенство и продължаващата липса на официален план за действие на правителствата, пише икономистът Мохамед Ел-Ериан за проект-syndicate.org.

Това представлява дълбок провал на политиката, на който спешно трябва да се обърне внимание, препоръчва икономистът.

Налице е добра причина за повишаване на интереса към този въпрос. Ножицата между развитите и развиващите се икономики се разтваря все повече. Процесът се дължи на комбинация от светски и структурни въпроси – включително променящия се характер на технологичния напредък, инвестиционните характеристики, политическите системи.

В развития свят проблемът се корени в безпрецедентната политическа поляризация, която възпрепятства да се дадат изчерпателни отговори и се поставя прекомерна тежест на политиката на централните банки.

В нормални времена фискалната политика ще подкрепи паричната политика, но времената не са нормални. Политическата парализа блокира подходящия фискален отговор и централните банки се принуждават да подкрепят икономиките изкуствено. Те разчитат на почти нулеви лихвени проценти и неконвенционални мерки, като количествени улеснения, за стимулиране на растежа и създаване на работни места.

Този подход не само, че е неподходящ, но и имплицитно облагодетелства богатите, които притежават несъразмерно голям дял от финансовите активи. В същото време, компаниите стават все по-агресивни в усилията им да намалят данъчните си сметки, включително чрез така наречените инверсии, с които те преместват централите си в по-благоприятни данъчни юрисдикции.

В резултат на това повечето страни са изправени пред трио на неравенството – на доходите, богатството и възможностите. Ако това не се промени, последствията ще са изключително сериозни, коментира Ел-Ериан.

Извън моралните, социални и политически последствия това трио крие и сериозен икономически проблем: вместо да се създават стимули за упорита работа и иновации, неравенството започва да подкопава икономическата динамика, инвестициите, заетостта и просперитета.

Като се има предвид, че заможните домакинства изразходват по-малък дял от техните доходи и богатство, по-голямото неравенство се изразява в по-ниска обща консумация, като по този начин се пречи на възстановяването на икономиките. Те пък са вече обременени от неадекватното съвкупно търсене, пише още икономистът.

Високите нива на неравенство пречат и на структурните реформи, необходими за повишаване на производителността, като същевременно подкопават усилията за справяне с остатъците от прекомерната задлъжнялост. Това е опасна комбинация, която ерозира социалното сближаване, политическата ефективност, текущия растеж на БВП и бъдещия икономически потенциал.

Ето защо е толкова разочароващо, че въпреки повишената информираност за неравенството, срещите на МВФ и СБ, които събират хиляди политици, участници от частния сектор, както и журналисти, не успяха да направят последващо въздействие върху политическия дневен ред.

Политиците изглеждат убедени, че моментът не е подходящ за смислена инициатива за справяне с неравенството на доходите, богатството и възможностите. Чакането обаче само ще направи проблема по-тежък за решаване. А може и трябва да се вземат редица мерки, за да спре нарастването на неравенството.

В САЩ например с малко по-трайна политическа решимост могат да се затворят пропуските в законите за планирането и наследяването на имущество, както и в данъчната система за корпорациите и домакинствата, която непропорционално облагодетелства богатите.

Време е и повишеното внимание към глобалното неравенство да се материализира в съгласувани действия. Някои инициативи ще се справят пряко с неравенството, а други ще обезвредят някои от силите, които го движат, но щезапочне да се върви подългия път към смекчаване последиците от еднасериозна пречка за икономическото исоциално благосъстояние нанастоящите ибъдещите поколения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *