Мощен предколеден ръст на борсите в Азия

Борсовите индекси в Азия постигнаха най-голямото си повишение за последните три седмици, водени от ръста в цените на суровините и добри новини за технологичния сектор. Вчера в САЩ поради същите причини считаният за технологичен индекс Nasdaq Composite достигна 15-месечен връх.
Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific напредна с 1,3 на сто до 120,08 пункта, отбелязвайки най-голямото си повишение за последните три седмици. Съотношението между акциите с ръст и тези със спад днес беше 3:1, предава Bloomberg.
С най-голям ръст днес се отличи китайският индекс CSI 300, който напредна с 3,1 на сто до 3 439 пункта. Основна роля за това изигра новината, че Китай обмисля нов план от икономически стимули на стойност над 86 млрд. долара, който да влезе в сила през 2010 година.
На борсата в Токио Nikkei 225 се повиши с 1,5 на сто, постигайки трети пореден ръст. Днес показателят достигна най-високото си ниво за последните три месеца, затваряйки при 10 537 пункта. Най-силно се представиха представителите на компютърната индустрия, които отчитат добри резултати въпреки кризата.
Днешната борсова сесия в Хонконг приключи с повишение на Hang Seng от 0,9 на сто до 21 517 пункта. В Тайван Taiex се повиши с 0,8 на сто, докато южнокорейският Kospi добави 1,3 на сто до 1 682 пункта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *