Мощните купувачи на злато изгубиха апетита си

Апетит за злато ли? Представете си да притежавате толкова много от благородния метал, че сте загубили желание за повече.

Глобалните централни банки са показали привидно неутолима жажда за злато от 2010 година насам, изграждайки огромен запас от благородния метал. Но сега има признаци на понижено закупуване на злато от тези мощни държавни институции.

Покупките на злато от световните централни банки се сринаха с 40% през второто тримесечие, според статистиката на World Gold Council. Последната четвърт всъщност беше периода с най-слаб темп на изкупуване на злато от страна на централните банки от 2011 година насам, показват статистиките.

Петгодишното дъно на сделките за злато на централните банки беше съобщено по-рано от Bloomberg News.

Така че, защо изглежда сякаш златото вече не е на мода в централните банки? Съветът за световното злато отбелязва един „по-ограничен“ апетит през последните месеци от нововъзникващите пазари на централните банкери. Това е вероятно отражение на по-малките инвестиции в развиващите се страни, където износът се срина поради понижените цени на суровини като нефт, мед и желязна руда.

„Развиващите се пазари се сблъскват с много насрещни ветрове. Така че ще забележите спад на всички активи, които купуват“, заяви Ezechial Copic, директор на централните банки и обществения ред в World Gold Council.

Друг проблем е, че цената на жълтия метал се е увеличил рязко. Цените на златото скочиха с 24% през тази година, благодарение отчасти пристъпите на турбулентност на финансовите пазари, които изплашиха инвеститорите и ги накараха да търсят други алтернативи. Златото има тенденция да се справя добре по време на период на колебливост.

Добрата страна е, че стойността на златото, натрупано от централните банки,  също се е увеличила. Те вече притежават много от него – златото сега съставлява 3% от общите резерви в нововъзникващите пазарни централни банки, спряма кръгла нула през 2007 година.

Все пак, някои централни банки намалят своите резерви. Централните банки в Германия, Йордания и Украйна бяха нетни продавачи на злато през второто тримесечие.

Не им съчувствайте на централните банки все пак. Те разполагат с невероятните 32,800 тона злато, равняващо се на около $ 1,4 трилиона, според World Gold Council. Това е най-голямата сума от 2013 година насам.

Публикацията подготви: Станислав ШИШМАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *