Мрежа за виртуална реалност ще дублира Интернет

Първата публична мрежа за виртуална реалност ще бъде пусната през 2007 година. Наречена Neuronet, тя ще бъде в състояние да отговори на високите изисквания за предаване на данни в тази вълнуваща област, съобщаваМеждународната асоциация по технологии за виртуална реалност (IAVRT), базирана във Ванкувър.

Мрежата е независима от Интернет, като потребителски приложения за нея се очакват към 2009 година. Първото поколение Neuronet ще бъде мрежа за разработки и изследвания в областта на виртуалната реалност. Новатори от целия свят ще я използват, за да създават бизнес и развлекателни приложения за второто поколение мрежа.

Neuronet ще предава големи количества графични и други данни с висока скорост и ще реагира толкова бързо, че потребителите ще получават илюзия за реализъм. Виртуалната реалност се асоциира с компютърно-генерирани среди от аудио и видео информация, които карат хората да се чувстват сякаш са потопени в тях.

Виртуалният свят ще отвори нови хоризонти и за електронната търговия. Интернет не поддържа предаване на данни в реално време с характеристики на виртуална реалност. Затова и Neuronet е замислена като отделна от Интернет глобална мрежа.

Членството в асоциацията IAVRT е отворено за компании, образователни групи и отделни хора. Организацията ще се занимава и с регистрацията на домейни в Neuronet.

Представители на IAVRT обявиха, че представят интересите на широк спектър от индустрии, работещи с технологии на виртуалната реалност. Такива са медицината, образованието, развлекателната индустрия, както и софтуерната, хардуерната и телекомуникационната индустрии.

Засега обаче от асоциацията не разкриват конкретни компании, които стоят зад идеята Neuronet. Това дава повод на някои блогъри да се съмняват в реалността на проекта и да го определят като “скам”. Пред cnet дизайнерът Свен Джонсън развива тезата, че авторите на Neuronet ще приложат схема за бързо забогатяване чрез продажба на домейн имена.

От IVART, разбира се, отричат това, като посочват, че средствата от продажба на домейни ще компенсират голяма част от цената за изграждане на мрежата. Асоциацията се опитва да адресира множество проблеми, свързани с интелектуалната собственост, изследванията и разработките (R&D), домейн имената, програмните интерфейси, правителствените регулации, комуникационните стандарти и пр.

Междувременно, вече набра скорост един друг проект за виртуална реалност, нашумелият SecondLife. IBM е една от няколкото компании с офиси в този частен свят, със собствени комуникационни протоколи. Представители на компанията посочват пред cnet.com, че вече са необходими стандарти, които да снижат бариерите между различните виртуални светове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *