Мръсното море разболява туристите по плажовете ни

Мръсното море и излагането на слънце без защитен крем докарват алергии на хиляди туристи по плажовете ни. Това показа проверка на „Монитор“. Диарии, алергии и летен грип също морят плажуващите, като често попадналите на някой вирус си го отнасят и долекуват у дома, като почивката им тотално се проваля, разказват самите пострадали на опашка за преглед при джипито.

Причините, освен опасните слънчеви лъчи са в това, че повечето плажове по Черноморието нямат отходни санитарни места. Изливането на фекални води в морето също причинява колити, обриви и диарии, особено при по-малките туристи, чийто организъм е по-неукрепнал.

„Върнахме се от морето, а дъщеря ми е цялата на петна – когато я прегледа лекар-дерматолог се разбра, че детето ми е получило алергия от мръсотията, сподели 45-годишната Наталия Петрова. Басейните, особено в по-малките хотелчета, които по-рядко се дезинфекцират, също крият рискове от обриви на къпещите се. Бяхме на почивка по Южното Черноморие и синът ми още на първия ден в басейна направи алергия – целият гръб и гърдите му се покриха със ситни пъпчици и много го сърбеше, оплака се препатила майка.

„Наскоро цяло семейство дойде при мен. Вместо с тен хората се прибраха с пъпки по цялото тяло. Децата им бяха в ужасно състояние. Имаха обриви по гръбчето, шията и врата. Не можеха да търпят дрехи върху себе си“, обясняват медици и в Кюстендил. Причината най-вероятно е или мръсната вода, или слънцето. С точност не може да се каже, но не са един или двама потърпевшите.

В същото време пациенти се оплакват, че джипита лекуват морски инфекции на сляпо. Хората масово се връщат от почивка с диарии, висока температура и обриви. Независимо че заразите са със сходна симптоматика, те се причиняват от различни адено-, пара- и ентеровируси, но джипитата ги церят по един и същи начин, установи репортерска проверка на „Монитор“.

Личните лекари не изпращат проби за микробиологични изследвания, а системата на районните здравни инспекции беше разбита от реформи и не може да осъществява пълен мониторинг върху тези неща. Така коментира проблема националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Едни от тях, освен с висока температура се проявяват и с обриви по ръцете, дланите и краката, допълни водещият специалист. Като особено опасни той посочи салмонелозите и ротавирусния ентерит, в резултат на които организмът може да се обезводни много.

54 човека са се заразили и развили салмонела, ентероколити и колиентерити във Варна само за последните пет дни, показва справка на регионалната здравна инспекция. По думите на инспекторите обаче това е само малка част от инфектираните, тъй като за по-леките случаи личните лекари не изпращат биологичен материал от пациентите за микробиологични изследвания. Подобна е картината и в Бургас. Там регионалната здравна инспекция е регистрирала 27 случая с остри стомашни проблеми за по-малко от седмица. Софийската регионална здравна инспекция пък е засякла 65 чревни инфекции, от които 51 са ентероколит, 4 ротавирусен ентерит, 4 салмонелози, 5 кампилобактериоза, един е случаят на йерсиниоза. Близо половината от заболелите са хора, върнали се наскоро от морето.

При стомашно-чревни неразположения трябва да се внимава за обезводняване, да се приема повече вода и течности, посъветва общопрактикуващият лекар д-р Атанас Пелтеков.

Оказва се, че наред със стомашно-чревните инфекции по морето там кърлежи масово хапят по плажовете. Близо 50 са ухапаните и потърсили лекарска помощ. Членестоногите попадат там от кучетата, чайките и гларусите, крият се в пясъка и инфектират отпускарите с тежки зарази, алармираха лекари. Популацията им е завишена, тъй като естествените плажове рядко се дезинфекцират срещу членестоноги, предупредиха медиците.

Шест са случаите на лаймска болест в София сред столичани, които са се върнали наскоро от море. Те са причинени след ухапване от кърлежи.

Кърлежът да се извади незабавно, като се внимава да не остане част от него в тялото, посъветва д-р Атанас Пелтеков. Той препоръча на хората, които се съмняват, че могат да свършат това сами, да потърсят незабавно лекарска помощ, информира в.Монитор.

Три нови случая на пациенти със сифилис, един с гонорея и девет с хламидийни инфекции са регистрирани през месец юни във Варна, показват данните на РЗИ, цитирани в доклад на Националния център по обществено здраве и анализи. За щастие няма нито един случаи на СПИН/ХИВ на фона на всичките 10 за страната. За сравнение през май във Варна са регистрирани единствено няколко души с хламидийни инфекции. Практиката на здравната инспекция в морската столица сочи, че обикновено по-висок ръст на заболелите от сифилис се регистрира след летните месеци. Жертви стават както по-млади хора, така и мъже и жени между 40 и 50 години.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

One thought on “Мръсното море разболява туристите по плажовете ни

  • 19.07.2017 в 11:11
    Permalink

    Три месеца се борихме за живота ни с трите деца след плажуване само един-единствен следобед в Новия град – Поморие юни-септември 2007 година.Борехме се с 8 вида 4ервеи и 4 вида тении. Изкарвахме ги с килограми, но докторите отказаха да ги погледнат. Шведите-доктори от Инфекциозната клиника и местната ми поликлиника ме пребиха и укриха 13 лабораторни проби след идентификация (а иначе джипито ми-румънец ме събличаше гола на всеки „преглед“). И ме тровиха 34 дена в Затворено отделение (където шеф бе зета му от Румъния и той), докато гониха децата, в резултат на това сме пръснати на 3 континента, и от 6 години не съм виждала децата си.Когато се опитах да им разкажа за мръсната вода ме пребиха три най-яки сестри под наблюдението на доктор в местната ми поликлиника Долаберй в Уддевалла, после двама тържествуващи над насилието полицаи ме закараха на 34 дни отрови в Затворено отделение 67, съпругът укрива децата из приятели в Троллеттан, майка хвана диабет, получи 16 удара и почина и баща ми тоже в резултат на притеснения за това Отделение. Децата ми бяха оставени три месеца да развъждат тении, без никакъв лекарски контрол, майка купи Зентел от България и прати по пощата, там им отказаха, за да ги дадат на социалните.Добре дошли в демократична и модерна Швеция – държавата „Най-“ в света!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *