МС: Здравната вноска да се увеличи от 8 на 10 процента; бюджетните заплатите да се замразят

 

 

Здравният министър Божидар Нанев внася в правителството предложението здравната вноска да се увеличи от 8 на 10 процента от 1 април. Така ще бъдат осигурени 300 милиона лева допълнително за Здравната каса през тази година и ще бъде преодолян проблема с липсата на средства.

Министрите ще приемат и промени в Закона за обществените поръчки. При обжалване на процедура ще се спира изпълнението й. С измененията в закона правителството за първи път въвежда глоби за възложителите. При установени нарушения в процедурите персоналните глоби за длъжностните лица ще са между 2 и 10 процента от стойността на поръчката. Участниците в търговете ще трябва да попълват декларации за конфликт на интереси. Така ще се избегне порочната практика поръчки да се възлагат на близки роднини. Предлагат се и промени в процедурата, с които да се даде възможност при пропуски в документацията на фирмите, те да се отстраняват в определен срок.
Министрите ще утвърдят и постановлението за заплатите в бюджетните дейности за тази година. Увеличение не се предвижда. Индивидуални заплати ще могат да се увеличават до максималния размер само при намалена численост на служителите.
За работещите по законите на отбраната и въоръжените сили, за МВР и за ДАНС ще има отделно постановление за заплатите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *